Netanyahuov sin optužuje izraelsku vojsku za izdaju

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, optužio je izraelsku vojsku i službu za opću sigurnost Shin Bet za izdaju prilikom napada Hamasa.

Yair Netanyahu: "Ako nije bilo izdaje, zašto se boje vanjskih i nezavisnih strana koje vode istragu?" (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, optužio je izraelsku vojsku i službu za opću sigurnost Shin Bet za izdaju prilikom suprotstavljanja napadu Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine.

Yair je putem platforme X uputio kritike sudu, rekavši: “Šta pokušavaju sakriti? Ako nije bilo izdaje, zašto se boje vanjskih i nezavisnih strana koje vode istragu?”

“Zašto komandanti vojske i obavještajnih službi i dalje tvrde da je Hamas odvraćan? Gdje su bile zračne snage 7. oktobra?”, dodao je.

Optužio je i sam sud, rekavši: “Iako nosi zvučno ime, istražnom komisijom predsjedava sudija Vrhovnog suda, stoga se koristi kao komisija za prikrivanje ljevice”, aludirajući na protivnike vlade koju predvodi njegov otac.

Ovakve optužbe su uslijedile nakon što je Izraelski vrhovni sud odlučio obustaviti istragu koju je vodio državni kontrolor Matanyahu Engelman o “propustima 7. oktobra” dok sud ne održi ročište u julu.

Engelmanova istraga izaziva kontroverze otkako je najavljena u decembru prošle godine. Grupe za nadzor ”dobrog upravljanja” podnijele su peticiju sudu protiv inicijative državnog kontrolora, tvrdeći da to nije u njegovoj nadležnosti i da će naštetiti operativnim sposobnostima izraelske vojske.

Proteklih mjeseci visoki čelnici sigurnosnih i obavještajnih službi i izraelske vojske saopćili su da snose odgovornost za neuspjeh 7. oktobra, dok Netanyahu odbija prihvatiti bilo kakvu odgovornost za napade Hamasa.

‘Lični interesi’

Opozicija optužuje Netanyahua da provodi politiku koja služi njegovim ličnim interesima, pogotovo u svrhu svog daljeg ostanka na funkciji. Smatraju da je pokazao neuspjeh u ostvarivanju ciljeva rata u Gazi, posebno u eliminaciji Hamasa i vraćanju zarobljenika iz Pojasa.

Netanyahu odbacuje pozive opozicije i proteste javnosti koja traži održavanje prijevremenih izbora, tvrdeći da bi to “paraliziralo državu“ i zamrznulo pregovore o razmjeni zatvorenika na period i do osam mjeseci.

Od 7. oktobra Izrael vodi rat protiv Gaze, u kojem je stradalo i ranjeno više od 122.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 10.000 se vodi kao nestalo. Rat je doveo i do masovnog razaranja i gladi koja je odnijela desetine života, uglavnom djece.

Izrael nastavlja voditi ovaj rat, ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi, kao i naredbe Međunarodnog suda pravde da se prekine invazija na Rafah, preduzmu mjere za sprečavanje djela genocida i poboljša katastrofalna humanitarna situacija u Pojasu Gaze.

Tel Aviv, također, osporava zahtjeve tužitelja Međunarodnog krivičnog suda Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Galanta zbog njihove odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Gazi.

Izvor: Agencije