Mađarska se neće protiviti Rutteovoj kandidaturi za novog šefa NATO-a

Kako bi podržali kandidaturu holandskog premijera za novog čelnika NATO-a, Mađarska je tražila da je se izostavi iz zapadne podrške Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Odlazeći nizozemski premijer i njegov mađarski kolega Orban sastali su se na marginama sastanka lidera EU-a u Briselu (REUTERS/Stephanie Lecocq/Pool)

Mađarska je odustala od protivljenja i dala zeleno svjetlo nizozemskom premijeru Marku Rutteu i njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara NATO-a, objavio je u utorak nizozemski javni servis Nos, nakon što su se odlazeći nizozemski premijer i njegov mađarski kolega Viktor Orban sastali na marginama sastanka lidera Evropske unije u Briselu.

Kako bi podržala Ruttea, Mađarska je imala svoje zahtjeve, među kojima je garancija da Budimpešta neće morati osigurati finansiranje Ukrajine niti poslati svoje vojnike u ratom razorenu zemlju.

To je uslov koji je prošle sedmice generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ispunio, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Čeka se još potvrda Rumunije

Ove godine su SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka podržale Rutteovu kandidaturu da naslijedi Stoltenberga koji će u oktobru otići s mjesta generalnog sekretara NATO-a.

Turska je u aprilu rekla svojim saveznicima da će, također, podržati Ruttea. Svoju podršku treba dati još Rumunija, pošto je slovački predsjednik Peter Pellegrini danas potvrdio da će njegova zemlja dati zeleno svjetlo.

Slovačka je preferirala „geografski“ bližeg kandidata iz srednje i istočne Evrope, poput rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa koji se također kandidirao, ali sada podržava Ruttea, rekao je Pellegrini nakon samita Evropske unije u Briselu.

„Nakon završne rasprave s Markom Rutteom i konsultacija sa slovačkom vladom, Slovačka može zamisliti Marka Ruttea kao šefa NATO-a“ i podržat će ga, rekao je Pellegrini uživo na vijestima.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 saveznika.

 

Izvor: Agencije