Mađarska podržala Marka Ruttea za čelnika NATO-a

Rutte je favorit za zamjenika Norvežanina Jensa Stoltenberga na dužnosti generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza, pošto je dobio podršku većine država članica uključujući SAD.

Mark Rutte je "potvrdio" da Mađarska, dobije li on tu dužnost, neće morati sudjelovati u aktivnostima NATO-a u Ukrajini (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se do sada protivio imenovanju nizozemskog kolege Marka Ruttea za generalnog sekretara NATO-a, napokon je odlučio podržati njegovu kandidaturu pošto je dobio tražene garancije, javlja Hina.

Rutte je favorit za zamjenika Norvežanina Jensa Stoltenberga na dužnosti generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza, pošto je dobio podršku većine država članica uključujući SAD.

No do sada mu se protivio Orban, koji je podržavao rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Mark Rutte je “potvrdio” da Mađarska, dobije li on tu dužnost, neće morati sudjelovati u aktivnostima NATO-a u Ukrajini i “imajući to u vidu, Mađarska je spremna podržati ga”, objavio je Orban na platformi X, bivšem Twitteru.

Stoltenbergov mandat

Također je objavio pismo u kojem nizozemski zvaničnik “u potpunosti podržava” dogovor u tom smislu postignut prošle sedmice sa Stoltenbergom, tokom posjete Budimpešti.

Rutte je u tom pismu “primio na znanje” činjenicu da su njegove prošle izjave o kršenju vladavine prava u Mađarskoj “izazvale stanovito nezadovoljstvo” i obećao da će “sve saveznike tretirati s jednakim poštovanjem”.

Godine 2021, ljut zbog jednog mađarskog zakona koji se smatralo homofobnim, ocijenio je da Mađarska “nema više što raditi u Evropskoj uniji”.

I da, ako mu vrijednosti EU-a ne odgovaraju, Orban treba samo aktivirati članak 50 Ugovora i povući Mađarsku iz Evropske unije.

Mađarski pristanak otvara put Rutteu da zamijeni Stoltenberga, kojem mandat ističe 1. oktobra.

Izvor: Agencije