Bojkot zbog Gaze prisiljava izraelske restorane u Njemačkoj na zatvaranje

Izraelski restorani u Njemačkoj pretrpjeli su značajan gubitak prihoda zbog lokalnih kampanja za bojkot, stalnih prijetnji i potrebe za policijskom zaštitom od kako je počeo izraelski rat u Gazi.

Neki izraelski restorani u Frankfurtu su objavili da su u opasnosti od bankrota, iako su na stolovima u restoranima bili slogani poput 'Slobodna Gaza' (REUTERS/Annegret Hilse)

Izraelski restorani u Njemačkoj pretrpjeli su značajan gubitak prihoda zbog lokalnih kampanja za bojkot, stalnih prijetnji i potrebe za policijskom zaštitom otkako je počeo izraelski rat u Gazi 7. oktobra.

Neki restorani su bili prisiljeni na trajno zatvaranje, dok vlasnici drugih restorana razmišljaju o napuštanju Njemačke.

Njemački televizijski kanal ZDF navodi da je restoran Bleibergs u Berlinu 6. juna objavio na Facebooku da zatvara svoja vrata nakon dvadeset godina rada.

U objavi stoji: „Zbog događaja koji su uslijedili nakon 7. oktobra, restoran se trajno zatvara. Ova teška odluka donesena je nakon 20 godina rada.“

Pad prihoda

Vlasnik restorana Chaimi Frohlich rekao je za ovaj njemački kanal da su mušterije izbjegavale ovaj lokal otkako je ponovno izbio rat na Bliskom Istoku te dodao: „Prihodi su krajnje loši, izgubili smo više od 80.000 eura tokom ovih osam mjeseci.“

Neki izraelski restorani u Frankfurtu su objavili da su u opasnosti od bankrota zbog neprijateljstva, poziva na bojkot i negativne propagande na internetu, iako su na stolovima u restoranima bili slogani poput „Slobodna Gaza i prokletstvo na Izrael“.

„Ljudi nas optužuju i za krađu falafela, humusa i drugih palestinskih jela“, izjavili su.

Izvor: Agencije