Bidenov izaslanik: SAD radi na sprečavanju ‘većeg rata’ između Izraela i Hezbollaha

SAD saopćio da je zaustavljanje prekograničnih neprijateljstava ‘hitno’ jer rat u Gazi prijeti eskalacijom u veliki regionalni sukob.

Američki izaslanik Amos Hochstein razgovarao je s libanskim zvaničnicima o diplomatskom rješenju za libansko-izraelsku granicu [Bilal Hussein/AP Photo]

Sjedinjene Američke Države rade na sprečavanju “većeg rata” između Izraela i Hezbollaha, rekao je izaslanik Bijele kuće u jeku rastućih strahova od velikog sukoba između dviju strana.

Govoreći u utorak tokom putovanja u Liban, odakle je oružana grupa koja je na strani Irana uključena u gotovo svakodnevne sukobe s Izraelom, Amos Hochstein rekao je da SAD hitno nastoji smiriti sukob koji prijeti eskalacijom otkad je počeo u oktobru s ratom u Gazi.

Hezbollah i Izrael redovno su razmjenjivali vatru preko izraelsko-libanske granice u posljednjih osam mjeseci. Prošle sedmice je libanska grupa ispalila stotine raketa i bespilotnih letjelica na lokacije izraelske vojske nakon što je jedan od njenih komandanata ubijen.

Govoreći nakon sastanka s predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berrijem, bliskim saveznikom Hezbollaha, Hochstein je pozvao na “hitnu” deeskalaciju.

“Vidjeli smo eskalaciju tokom posljednjih nekoliko sedmica. A ono što predsjednik Biden želi učiniti je izbjeći daljnju eskalaciju u veći rat”, rekao je Hochstein novinarima.

Američki izaslanik otputovao je u Bejrut nakon sastanaka u Izraelu u ponedjeljak. Izraelski Haaretz izvijestio je da je upozorio izraelske dužnosnike da bi nastavak sukoba između Izraela i Hezbollaha mogao dovesti do “iranskog napada širokih razmjera”.

Hochstein je u Bejrutu rekao da je u “svačijem interesu” da se sukob riješi brzo i diplomatski. “To je i ostvarivo i hitno.”

‘Diplomatski okvir’

Hochsteinova posjeta je došla u vrijeme kada je Hezbollah jednostrano obustavio svoje napade na dva dana tokom muslimanskog praznika Kurban-bajram, koji je počeo u nedjelju. Međutim, ta je pauza završila u utorak kada je Hezbollah saopćio da je gađao izraelski tenk dronom samoubicom.

Libanska grupa također je objavila devetominutni video za koji je saopćila da je snimak koji su njeni dronovi za nadzor donijeli iz Izraela. Video je pokazao i identificirao vojne objekte na sjeveru zemlje, kao i ključnu infrastrukturu u Haifi – trećem najvećem izraelskom gradu – uključujući elektranu.

Hezbollah je saopćio da neće zaustaviti svoje napade na sjeverni Izrael ako ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ranije ovog mjeseca da ćemo “na ovaj ili onaj način obnoviti sigurnost na sjeveru”, a njegovi tvrdokorni nacionalistički koalicijski partneri pozvali su na agresivan vojni odgovor.

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da je ubila “centralnog operativca” u Hezbollahovoj raketnoj diviziji u napadu dronom.

Bidenov plan

Američki State Department saopćio je kasno u ponedjeljak da napreduje s prijedlogom za sprečavanje sukoba velikih razmjera.

“Postoji diplomatski okvir za koji vjerujemo da je dostižan i koji bi riješio ovaj sukob bez potpunog rata”, rekao je glasnogovornik.

Hochstein je u Bejrutu pozvao na usvajanje prijedloga o prekidu vatre u Gazi koji forsira Bidenova administracija u nadi da će brzo donijeti mir preko “Plave linije”, misleći na spornu izraelsko-libansku granicu.

“Prekid vatre u Gazi i, ili, alternativno diplomatsko rješenje također bi mogli okončati sukob preko Plave linije” i omogućiti povratak raseljenih civila u južni Liban i sjeverni Izrael, rekao je.

Hezbollah je nedavno rekao da je izveo više od 2.100 vojnih operacija protiv Izraela od 8. oktobra. Libanska grupa započela je svoje napade s izbijanjem rata u Gazi u, kako kaže, nastojanju da podrži Palestince.

U nasilju između Izraela i Libana na granici ubijeno je najmanje 473 ljudi na libanskoj strani, većina boraca, ali i 92 civila, navodi AFP.

Izraelske vlasti kažu da je najmanje 15 vojnika i 11 civila ubijeno na sjeveru zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije