Apple priprema rekordno tanak iPhone

Kompanija je postavila temelje za stvaranje tanjih ‘gadgeta’ nakon što je 7. maja predstavljen iPad Pro tanak svega pet milimetara.

Zahvaljujući povećanim dimenzijama, iPhone modeli 15 Pro i 15 Pro Max dobili su snažnije baterije i poboljšane kamere (Aly Song / Reuters)

Američki tehnološki gigant Apple počeo je raditi na smanjenju veličine svojih uređaja i planira pustiti rekordno tanak model iPhonea naredne godine.

Kako navodi Bloomberg, kompanija je postavila temelje za stvaranje tanjih gadgeta nakon što je 7. maja predstavljen iPad Pro, tanak svega pet milimetara.

Najtanji pametni telefon koji kompanija planira predstaviti naredne godine je iPhone 17.

Apple je smislio kako da ponovno učini svoje uređaje tanjim uz dodavanje važnih novih funkcija, navodi američka medijska kuća, napominjući da će među prvim uređajima s ultratankim kućištem biti pušteni u prodaju i MacBook Pro laptop i Apple Watch.

Postepeno uvođenje ‘Intelligence’ funkcija

Posljednjih godina, zahvaljujući povećanim dimenzijama, iPhone modeli 15 Pro i 15 Pro Max dobili su snažnije baterije i poboljšane kamere, a MacBook Pro linija je došla s poboljšanim baterijama, moćnijim procesorima i više portova.

Bloomberg prenosi da će Apple postepeno uvoditi i nove „Intelligence“ funkcije tokom nekoliko mjeseci, s novim alatima za pisanje, generiranje slika i prilagođenim emoticonima, nastojeći da izbjegne zamke koje su mučile druge sisteme umjetne inteligencije.

Također, kompanija pravi ogromne korake sa softverom Vision Pro, a nova funkcija slanja satelitskih poruka trebala bi postati najnovija plaćena usluga, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije