Anketa: Ukrajinci i dalje Zelenskog smatraju legitimnim predsjednikom

Prema anketi koju je objavo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, 70 posto od 2011 ispitanika vjeruje da Zelenski treba ostati na vlasti dok se rat ne završi.

Mandat predsjednika Volodimira Zelenskog službeno je trebao završiti 20. maja 2024. godine (REUTERS/Denis Balibouse)

Velika većina Ukrajinaca i dalje smatra Volodimira Zelenskog svojim legitimnim predsjednikom, uprkos tome što je produžio svoj mandat bez održavanja izbora, otkad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine, javlja Hina.

Prema anketi koju je objavo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, 70 posto od 2011 ispitanika vjeruje da Zelenski treba ostati na vlasti dok se rat ne završi. Samo 22 posto ih je bilo protiv.

Rezultati su u suprotnosti s tvrdnjom Moskve da je mandat Zelenskog na vlasti odavno istekao i da on više nije legitimni čelnik zemlje.

Njegov mandat službeno je trebao završiti 20. maja 2024. godine. Međutim, gotovo jedna petina ukrajinskog teritorija je okupirana, zbog čega je održavanje izbora nemoguće.

Vanredno stanje sprečava održavanje izbora

Vanredno ratno stanje, uvedeno nakon invazije, sprečava održavanje novih izbora.

Prema anketi, 56 posto Ukrajinaca zadovoljno je predsjedničkim mandatom Zelenskog, dok ih je 37 posto nezadovoljno.

U anketi iz septembra prošle godine, Zelenski je imao 77 posto podrške.

Ukupno 58 posto ispitanika bilo je za to da ne bude kompromisa u pregovorima s Rusijom, dok ih je 30 posto glasalo za kompromise.

U isto vrijeme, 65 posto ispitanika vjerovalo je da se ciljevi bilo kakvih pregovora s Rusijom trebaju riješiti referendumom.

Izvor: Agencije