Analiza u Haaretzu: Izrael gubi rat na tri fronta

Izrael i njegova vojska gube rat na dva glavna fronta – na sjeveru i u Gazi i na trećem sekundarnom frontu – na Zapadnoj obali, tvrdi obavještajni i strateški analitičar Yossi Melman.

Izrael odbija priznati realnost, kaže analitičar Yossi Melman (Amir Cohen/Reuters)

U članku objavljenom u izraelskim novinama Haaretz obavještajni i strateški analitičar Yossi Melman pisao je o izraelskoj vojnoj situaciji u Pojasu Gaze, na okupiranoj Zapadnoj obali i na libanskom frontu.

Analitičar Melman je rekao da Hezbollah djeluje s većom sofisticiranošću u odnosu na Izrael te da se povećava rizik od izbijanja trećeg rata u Libanu.

Smatra da bi kraj rata u Gazi doveo do sporazuma o razmjeni zarobljenika te smirivanja situacije, makar privremenog, na frontu s Hezbollahom.

Naglasio je važnost nagodbe s Hamasom, čak i ako se to protumači kao izraelska slabost i „sigurno bi izazvala bijes izraelske ekstremne desnice“.

Izrael odbija priznati realnost

Izrael i njegova vojska, kako je rekao, gube rat na dva glavna fronta – na sjeveru i u Gazi i na trećem sekundarnom frontu – na Zapadnoj obali.

Rekao je i da Izrael odbija priznati ovu realnost „i zavaravaju se da će uspjeti izazvati državni udar koji će ih dovesti do pobjede“.

„Ova samoobmana ne veže se samo za premijera Benjamina Netanyahua koji u svojoj tipičnoj demagogiji vjeruje u potpunu pobjedu“, dodao je Melman.

Izvor: Agencije