Ukrajinski mirovni samit: Zašto su neke zemlje odbile potpisati plan

Glavne nacije globalnog juga navele su odsutnost Rusije ili prisutnost Izraela kao razloge za neprihvaćanje saopćenja.

Ukupno su 82 izaslanstva potpisala podršku saopćenju (Urs Flueeler/Pool via REUTERS)

Oko 100 delegacija iz zemalja i međunarodnih organizacija prisustvovalo je prošlog vikenda Samitu o miru u Ukrajini koji je organiziran u Švicarskoj, čiji je cilj bio osmisliti plan za koji mnogi učesnici tvrde da bi mogao utrti put okončanju ruskog rata protiv njenog manjeg susjeda.

No dok je velika većina učesnika potpisala kratko službeno saopćenje objavljeno na kraju samita, nekoliko ključnih nacija nije. Dvodnevni diplomatski samit održan je u odmaralištu Burgenstock u Stansstadu u Švicarskoj, a prisustvovala mu je potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris zajedno s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana, te diplomati iz mnogih drugih zemalja.

Donosimo više detalja o ukrajinskom mirovnom saopćenju i zašto ga neke zemlje nisu potpisale.

Šta je stajalo u ukrajinskom mirovnom saopćenju?

U službenom saopćenju predstavljena je, kako je rečeno, “zajednička vizija” o “ključnim aspektima”, uključujući sljedeće:

  • Sva nuklearna postrojenja, uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje, trebala bi biti sigurna u skladu s načelima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i pod nadzorom IAEA-e. Elektrana, najveća u Evropi, bila je u središtu rusko-ukrajinskih bitaka od ranih dana rata, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti nuklearne nesreće.
  • Dopustiti slobodan protok ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda zainteresiranim trećim zemljama. “Globalna sigurnost hrane ovisi o neprekinutoj proizvodnji i opskrbi prehrambenim proizvodima”, navodi se u saopćenju. Dokument opisuje napade na trgovačke brodove i civilnu lučku infrastrukturu u Crnom i Azovskom moru kao “neprihvatljive”.
  • Svi zarobljenici moraju biti razmijenjeni i svi ukrajinski civili koji su nezakonito raseljeni trebaju biti vraćeni u Ukrajinu. Konkretno, navodi se u saopćenju, “sva deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca i svi drugi ukrajinski civili koji su bili nezakonito zatočeni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu”. Prema Ukrajini, ruske su vlasti tokom rata odvele 20.000 djece.

Ko je potpisao zajedničko saopćenje o Ukrajini?

Ukupno su 82 delegacije potpisale podršku službenom saopćenju. Švicarska predsjednica Viola Amherd rekla je na konferenciji za novinare da se “velika većina” učesnika složila s dokumentom.

Neki od njih su: Australija, Austrija, Kanada, Čile, Kostarika, Obala Bjelokosti, Evropska komisija, Evropsko vijeće, Evropski parlament, Francuska, Gruzija, Njemačka, Gana, Grčka, Irska, Izrael, Italija, Japan, Kenija, Kosovo, Latvija, Norveška, Palau, Katar, Srbija, Turska, Ukrajina, UK i SAD.

Koje zemlje nisu potpisale?

  • Indija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija i Ujedinjeni Arapski Emirati prisustvovali su samitu, predstavljeni ministrima vanjskih poslova i izaslanicima, ali bili su među onima koji nisu potpisali zajedničko saopćenje.
  • Brazil je sudjelovao na samitu u Ukrajini kao posmatrač, ali nije podržao saopćenje.
  • Rusija nije bila pozvana na samit, koji je Moskva odbacila kao “uzaludan”. Kina također nije prisustvovala dvodnevnom događaju. Pakistan, koji Kinu smatra svojim najbližim saveznikom, bio je pozvan, ali je odlučio ne prisustvovati.

Zašto nisu potpisali?

  • Indija: U izjavi, sekretar indijskog Ministarstva vanjskih poslova Pavan Kapoor rekao je da je New Delhi odlučio izbjeći pridruživanje zajedničkom saopćenju zbog odsutnosti Rusije na samitu. Rekao je da Indija vjeruje da mir u Ukrajini zahtijeva okupljanje “svih učesnika i iskren i praktičan angažman dviju strana u sukobu”.
  • Saudijska Arabija: Princ Faisal bin Farhan al Saud, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, dijelio je sličnu zabrinutost dok je davao svoju izjavu na samitu. “Vjerujemo da je važno da međunarodna zajednica ohrabri svaki korak prema ozbiljnim pregovorima, koji će zahtijevati teške kompromise kao dio plana koji vodi do mira”, rekao je. “I ovdje je bitno naglasiti da će svaki vjerodostojan proces zahtijevati sudjelovanje Rusije.”
  • Južna Afrika: razlozi Južne Afrike za nepodržavanje saopćenja bili su drugačiji. Savjetnik za nacionalnu sigurnost zemlje Sydney Mufamadi napisao je u izjavi da je “iznenađujuće što je na ovoj konferenciji Izrael prisutan i sudjeluje”, pet dana nakon što je komisija koju podržavaju Ujedinjeni narodi optužila Izrael za počinjenje ratnih zločina protiv Palestinaca. Mufamadi je doveo u pitanje legitimnost saopćenje za koje su njegovi sponzori tvrdili da je vođeno “poštivanjem međunarodnog prava” kada su mnogi zvaničnici UN-a optužili Izrael za kršenje međunarodnog prava. Južnoafrička Republika optužila je Izrael za genocid u Gazi u slučaju pred Međunarodnim sudom pravde.
Izvor: Al Jazeera