Kremlj: Izjava Stoltenberga o nuklearnom oružju ‘eskalacija napetosti’

Stoltenberg je izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kremlj je objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači "eskalaciju napetosti" (Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS)

Kremlj je objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještanju veće količine nuklearnog oružja znači “eskalaciju napetosti”, javlja Hina.

Stoltenberg je za britanski list Telegraph u ponedjeljak izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni sa saopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tokom vikenda u Švicarskoj u kojem stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

NATO objašnjavao Stoltenbergove primjedbe

Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao “mirovni samit” iako Moskva nije bila pozvana.

“Ovo je još jedna eskalacija napetosti”, rekao je Peskov, komentiravši izjave generalnog sekretara NATO-a.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovom stavu o nuklearnom oružju.

“NATO je predan garantiranju sigurnog i efikasnog nuklearnog odvraćanja”, pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

Rusija ‘tehnički spremna’ za nuklearni rat

“U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i aviona. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja”, dodala je.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru 2022.

Danas tvrdi da Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskoj teritoriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se odbranila.

Izvor: Agencije