Xi: SAD pokušava natjerati Peking da napadne Tajvan

Kineski predsjednik Xi Jinping je ‘namjere Sjedinjenih Američkih Država’ prenio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

'SAD pokušava prevariti Kinu da izvrši invaziju na Tajvan', poručio je Xi Jinping, predsjednik Kine (Noel Celis/REUTERS)

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da Washington pokušava “natjerati Peking da napadne Tajvan”, objavio je Financial Times.

U izvještaju britanskog lista navodi se kako je Xi “izdao upozorenje” na sastanku s Von der Leyen u aprilu 2023. godine. Ona je prošle godine bila u službenoj posjeti Kini koja se poklopila s državnom posjetom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Anadolija navode poslovnog lista.

Prema listu, Xi je rekao da Sjedinjene Američke Države pokušavaju prevariti Kinu da izvrši invaziju na Tajvan, ali da on neće prihvatiti mamac.

Tenzije u porastu

Ovo otkriće dolazi u momentima kada su tenzije visoke u Tajvanskom moreuzu. Kina je na prošlomjesečnu inauguraciju Lai Ching-tea kao novog predsjednika Tajvana odgovorila vojnim vježbama oko otoka, za koje tvrdi da je njeno.

Međutim, Tajpej insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Xijeve primjedbe su vjerovatno prvi poznati slučaj da je iznio stranom lideru.

Kineski lider je također rekao da bi sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama potkopao njegov cilj da postigne “veliko podmlađivanje” do 2049. godine.

Pojačan angažman

Američki zvaničnici su posljednjih godina pojačali angažman s Tajvanom, ali administracija kaže da ostaje privržena svojoj dugogodišnjoj politici Kine.

Na Shangri-La dijalogu u Singapuru ovog mjeseca, kineski ministar odbrane Dong Jun rekao je da je vojska te zemlje spremna da “nasilno” zaustavi nezavisnost Tajvana.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da će oni koji podržavaju nezavisnost Tajvana biti “slomljeni”.

Izvor: Agencije