Osude najnovijih nuklearnih mjera Irana

Zajednički sveobuhvatni akcijski plan i mjere ograničavanja, kojim se kontrolira nuklearni program Irana, potpisan je s Teheranom 2015. godine.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija ostaju 'posvećene diplomatskom rješenju kojim se sprječava Iran da razvije nuklearno oružje' (Iransko ministarstvo odbrane / AP)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija osudile su najnovije korake Irana, o kojima je izvijestila Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA), prema dodatnom širenju svog nuklearnog programa.

“Iran je poduzeo daljnje korake prema ‘pražnjenju’ ZSAP-a upravljanjem desecima dodatnih naprednih centrifuga na lokaciji za obogaćivanje u Natanzu, kao i najavom da će instalirati još hiljade centrifuga u Fordowu i Natanzu”, stoji u zajedničkom saopćenju spomenutih zemalja, prenosi Hina, pozivajući se na navode Reutersa i AFP-a.

Zajednički sveobuhvatni akcijski plan i mjere ograničavanja (ZSAP), kojim se kontrolira nuklearni program Irana, potpisan je s Teheranom 2015. godine.

Rizičan potez

“Ova odluka je daljnja eskalacija iranskog nuklearnog programa i nosi značajne rizike proliferacije”, dodaje se.

U saopćenju se ističe da je “odluka Irana da značajno poveća svoje proizvodne kapacitete u podzemnom postrojenju Fordow posebno zabrinjavajuća”.

“Iran je prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja zakonski obvezan u potpunosti implementirati njegov dio o zaštitnim mjerama koji je odvojen od ZSAP-a”, dodaje se.

Postavljanje dodatnih centrifuga “dodatno će povećati iranske zalihe obogaćenog urana i kapacitete za obogaćivanje, čiji su nivoi već premašili postavljene granice”, što osuđuju tri vlade.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija naglasile su da ostaju “posvećene diplomatskom rješenju kojim se sprječava Iran da razvije nuklearno oružje”.

Prema IAEA-i, Iran je jedina država koja ne posjeduje nuklearno oružje koja je obogatila uran do visoke razine od 60 posto, vrlo blizu oružanog stepena, dok nastavlja gomilati velike zalihe urana.

Izvor: Agencije