Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom

‘Putin ne odbija ništa. On ne odbacuje mogućnost pregovora, nego kaže da tamo postoje legitimni organi, u skladu sa ustavom zemlje’, poručio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, prvi je put iznio uslove za okončanje rata u Ukrajini (Vladimir Smirnov / Sputnjik via Reuters)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne odbacuje mogućnost pregovora sa Kijevom, imajući u vidu da u Ukrajini postoje legitimni organi vlasti.

“Putin ne odbija ništa. On ne odbacuje mogućnost pregovora, nego kaže da tamo postoje legitimni organi, u skladu sa ustavom zemlje”, rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

‘To nije ultimatum, nego mirovni prijedlog’

Prema njegovim riječima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije osoba sa kojom može da se utvrdi pisani dogovor jer bi to, kako je naveo, “bilo nelegitimno”.

Govoreći na sastanku sa zaposlenicima Ruskog ministarstva vanjskih poslova u Moskvi, Putin je rekao da će Rusija “odmah” prekinuti borbene operacije ako Ukrajina odustane od namjere da se pridruži NATO-u i povuče svoje trupe iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – četiri istočne regije koje je Rusija anektirala 2022. godine, što je potez koji međunarodna zajednica generalno ne priznaje.

Peskov je dodao kako su sporazumi na papiru plod veoma složenih stručnih pregovora, balans interesa i uzimanje u obzir realnosti na terenu, dodajući da će tako biti i ovog puta.

“To nije bio ultimatum, to je bio mirovni prijedlog, koji je predočen uzimajući u obzir realnost na terenu”.

‘Prkošenje zdravom razumu’

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan u nedjelju je odbacio mirovni prijedlog koji je predstavio ruski predsjednik kao “nerazuman” te je poručio da bi ispunjavanje zahtjeva Moskve učinilo Kijev još ranjivijim na daljnju agresiju.

“Ne samo da se [po tom prijedlogu] Ukrajina mora odreći teritorija koji Rusija trenutno okupira, nego Ukrajina mora napustiti dodatni suvereni ukrajinski teritorij”, rekao je Sullivan liderima okupljenim u švicarskom gradu Buergenstocku na mirovnom samitu za Ukrajinu.

Napomenuo je da bi Kijev također bio obvezan razoružati se prema ruskom prijedlogu, pa bi bio “ranjiv na buduću rusku agresiju”.

“Nijedna odgovorna zemlja ne može reći da je ovo razumna osnova za mir. To prkosi Povelji Ujedinjenih naroda, prkosi osnovnom moralu, prkosi samom zdravom razumu”, rekao je Sullivan.

Izvor: Agencije