Singapore Airlines nudi kompenzacije putnicima s izuzetno turbulentnog leta

Singapore Airlines rekao je da će vratiti novac od avionskih karata svim putnicima na letu i da će putnici dobiti kompenzaciju za kašnjenje u skladu s propisima Evropske unije ili Velike Britanije.

Na letu je bilo 211 putnika, uključujući mnoge Australce, Britance i Singapurce, te 18 članova posade (EPA-EFE/Rungroj Yongrit)

Singapore Airlines poslao je ponude odštete putnicima na letu iz maja koji se našao u teškim turbulencijama u kojima su deseci povrijeđeni, a jedna je osoba preminula, saopćio je u utorak avioprijevoznik.

Putnicima s lakšim povredama ponuđeno je 10.000 dolara, a oni s ozbiljnijim ozljedama mogu razgovarati o ponudi koja će zadovoljiti njihove specifične potrebe, kažu iz uprave, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Putnicima za koje je medicinski procijenjeno da su pretrpjeli ozbiljne povrede, zahtijevaju dugotrajnu medicinsku njegu i koji traže finansijsku pomoć, nudi se akontacija od 25.000 dolara za rješavanje hitnih potreba”, a taj će iznos biti dio konačne odluke, dodaje se.

Između ostalog, u saopćenju se navodi i da je smrt 73-godišnjeg putnika koji je preminuo na letu, najvjerovatnije uslijedila od srčanog udara, dok su deseci povrijeđeni nakon što je let SQ321 iz Londona za Singapur naišao na „iznenadnu” snažniju turbulenciju, kako ju je nazvao avioprijevoznik, iznad Mjanmara. Skrenuo je s puta i sletio u Bangkok, u Tajlandu.

Putnici kažu da su se članovi posade i oni koji nisu bili vezani odvojili od poda ili svojih sjedala i udarili u strop kabine, koji je na mjestima napukao. Bolnica u Bangkoku, koja je primila putnike na liječenje, saopćila je da je riječ o povredama leđne moždine, mozga i lobanje.

Na letu bilo 211 putnika

Više od dvije sedmice nakon leta 20. maja, 20 putnika još uvijek je primalo medicinske usluge u bolnicama u Bangkoku, kažu iz Singapore Airlinesa.

Singapore Airlines rekao je da će vratiti novac od avionskih karata svim putnicima na letu i da će putnici dobiti kompenzaciju za kašnjenje u skladu s propisima Evropske unije ili Velike Britanije.

U preliminarnom izvještaju singapurskog ministarstva saobraćaja navodi se da su brza promjena gravitacijske sile i pad visine od 54 metra vjerovatno uzrokovali odvajanje putnika i posade od poda i sjedala.

Dodaje se da je avion vjerovatno letio iznad područja “razvoja konvektivne aktivnosti”, izraz koji se odnosi na razvoj lošeg vremena.

Na letu je bilo 211 putnika, uključujući mnoge Australce, Britance i Singapurce, te 18 članova posade.

Incident je stavio aktualnu praksu vezanja sigurnosnih pojaseva u centar pažnje, pri čemu zračne kompanije obično dopuštaju putnicima da otkopčaju pojaseve tokom normalnih uslova letenja, iako preporučuju da ih zadrže.

Izvor: Agencije