Danas glasanje o Rezoluciji o Srebrenici

Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika bh. entiteta RS, na više od 700 godina zatvora.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas će glasati o prijedlogu da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici (REUTERS/Dado Ruvic)

Generalna skupština UN-a u četvrtak poslijepodne u New Yorku trebala bi glasati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Srbija se tome oštro protivi i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska više puta poricale su da je u Srebrenici počinjen genocid.

Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine pred međunarodnim sudovima, uključujući i UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika Republike Srpske, na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenim na doživotne kazne zatvora su i prvi predsjedik RS-a Radovan Karadžić i general vojske RS-a Ratko Mladić.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško historijsko iskustvo – Njemačka i Ruanda. Tekst su sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Tekst nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe.

Srbija lobira protiv rezolucije

Skupština RS-a usvojila je u srijedu izjavu kojom protestuje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu, što bi značilo kraj BiH.

On prijeti da će se Republika Srpska, u kojoj se nalazi Srebrenica, odvojiti od Bosne i Hercegovine ako rezolucija bude usvojena.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasanja otišao u New York gdje nastavlja lobirati protiv rezolucije.

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda ne postoji mogućnost veta. Za razliku od Vijeća sigurnosti, gdje pet stalnih članica ima pravo veta na rezolucije, Generalna skupština djeluje na principu suverene jednakosti, pri čemu svaka država članica ima jedan glas.

Srbija i RS protiv rezolucije u UN-u ponajprije računaju na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Izvor: Al Jazeera i agencije