Izraelska vojska formira bataljon veterana

Bataljon je nazvan Be'eri, što je ime naselja u koje je upao palestinski otpor 7. oktobra, a predvodit će ga bivši član Knesseta Yoaz Hendel.

Izraelska vojska pati od nedostatka ljudstva što je posljedica dugog perioda rata, njegovog širenja i gubitaka koje je pretrpjela (Reuters)

List Israel Today objavio je da je izraelska vojska posljednjih sedmica formirala novi bataljon veteranskih vojnika starijih od 40 godina, zbog potrebe da osigura neophodnu ljudsku snagu.

Izraelski list navodi da su vojnici koji su se pridružili novoj jedinici ranije bili oslobođeni službe u izraelskoj vojsci.

Kako prenosi Israel Today, bataljon je nazvan Be'eri, što je ime naselja u koje je upao palestinski otpor 7. oktobra, dok će bataljon predvoditi bivši član Knesseta Yoaz Hendel.

List je spomenuo da je oko 600 vojnika i oficira koji su odslužili rezervnu službu i kojima je ukinuto izuzeće, primljeno u bataljon Be'eri.

Regrutacija veterana

Naveo je da su pripadnici bataljona već započeli obuku, a ne isključuje i mogućnost da će bataljon u bliskoj budućnosti dobiti operativni zadatak, možda čak i u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze.

Tokom rata u Gazi, izraelska vojska je pretrpjela velike gubitke i to više od 615 mrtvih, 3.300 ranjenih i dvije hiljade invalidnih vojnika, prema zvaničnim podacima vojske, pored odbijanja velikog broja Izraelaca da joj se pridruži.

Izraelska vojska sada nastoji da nadoknadi nedostatak u vlastitim redovima pribjegavavši regrutaciji veterana i uz tendenciju regrutacije ortodoksnih Jevreja poznatih kao Haredi.

Izvor: Agencije