Izraelski mediji: Hamas je pobjednik u narativnoj borbi

Izraelski advokat i pisac Ofer Bartal rekao je za izraelski Channel 12 da vjeruje da je Hamas pobjednik u narativnom ratu na sulud način.

Izraelski mediji komentarisali su snimak zarobljenika zatočenog u Gazi koji je objavio Islamski pokret otpora Hamas, kao i američki studentski pokret podrške Palestini (REUTERS/Benoit Tessier)

Izraelski mediji komentarisali su snimak zarobljenika zatočenog u Gazi koji je objavio Islamski pokret otpora Hamas, kao i američki studentski pokret podrške Palestini, te mogućnost da Međunarodni krivični sud izda nalog za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika.

Što se tiče prve teme, izraelski advokat i pisac Ofer Bartal rekao je za izraelski Channel 12 da “emitovanje najnovijeg snimka izraelskog zatvorenika ne vidi kao indikaciju da je Hamas pod pritiskom”, dodajući da vjeruje da je Hamas pobjednik u narativnom ratu na sulud način.

Brigade Al-Qassam – vojno krilo Hamasa – prije dva dana su objavile video snimak izraelskog zarobljenika Hersha Goldberga Polina (24 godine), koji je žestoko napao svog premijera Benjamina Netanyahua, osuđujući svoju vladu za zanemarivanje zarobljenika i zahtijevajući aktivnosti na njegovom oslobađanju.

Izraelski strah

Zauzvrat, izraelski Channel 13 komentarisao je mogućnost da Međunarodni krivični sud izda nalog za hapšenje u Hagu protiv Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i načelnika Generalštaba Herzija Halevija.

Očekuje se da vojnici i mlađi oficiri neće biti predmet interesovanja suda, već oni koji određuju politiku i donosioci odluka, prema onome što kanal prenosi od visokih izraelskih zvaničnika.

Otkrio je da je Izrael odlučio poduzeti nekoliko političkih koraka kako bi spriječio ovaj ishod, kao što je Netanyahuova namjera da kontaktira niz svojih kolega u Nizozemskoj, Češkoj, Austriji i drugim zemljama.

Izraelski ministar strateških poslova Ron Dermer i izraelski ambasador u Washingtonu Mike Herzog također uspostavljaju široke kontakte sa američkom administracijom i Kongresom kako bi spriječili mogućnost izdavanja naloga za hapšenje Netanyahua i ostalih njegovih ministara.

Raviv Drucker, politički analitičar na istom kanalu, rekao je da Netanyahu ovo pitanje shvata vrlo ozbiljno i da se boji, napominjući da je ta mogućnost spominjana prije mnogo godina što je za posljedicu imalo to da je on mijenjao svoju politiku, kao što je bio slučaj sa njegovim odbijanjem evakuacije sela Khan al-Ahmar, koje se nalazi na glavnom putu u istočnom Jerusalemu.

Objasnio je da Netanyahu nije odobrio uništavanje sela uprkos unutrašnjim političkim pritiscima “zbog straha da će ga to dovesti do međunarodnog suda”.

Američki studentski pokret

Povodom studentskih protesta u Sjedinjenim Američkim Državama u znak podrške Palestini, hebrejski kanal Kan 11 citira svog tamošnjeg dopisnika, koji je rekao da trenutno zatišje u kampusu Univerziteta Columbia u New Yorku “nije pokazatelj da je napetost iza nas, već se ovo pitanje približava trenutku razrješenja, a pregovori još traju”.

Dodao je: “Prema procjenama, ne postoji velika mogućnost da se odgovori na zahtjeve studenata, niti jaki motivi da oni odustanu od protesta. Prijetnje univerziteta ih ne plaše, pa će vjerovatno insistirati na daljnjim protestima.”

Zauzvrat, Eylon Levy, bivši glasnogovornik izraelskih vladinih medija, upitao je: “U Sjedinjenim Američkim Državama su svjesni da je zlatno doba američkih Jevreja prošlo, pa šta mi kao Država Izrael radimo da pomognemo našoj braći u dijaspori u njihovoj borbi za odbranu svojih stavova?”

Izvor: Al Jazeera