Njemačka isporučuje još jedan sistem protuzračne odbrane Ukrajini

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da će Njemačka podržati Ukrajinu u skladu sa svojom operativnom spremnošću.

Nemačko ministarstvo odbrane je saopćilo je da će primopredaja još jednog PVO sistema 'Patriot' biti odmah izvršena (Kacper Pempel / Reuters)

Da bi ojačala ukrajinsku odbranu, njemačka vlada isporučit će još jedan sistem protuzračne odbrane “Patriot” Ukrajini, javljaju njemački mediji.

Kako je saopćilo Ministarstvo odbrane, odluka je donesena “zbog povećanja ruskih zračnih udara” na Ukrajinu i treba ga odmah isporučiti, prenijela je njemačka televizija ZDF, prenosi Tanjug.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da će Njemačka podržati Ukrajinu u skladu sa svojom operativnom spremnošću.

“Ruski teror nad ukrajinskim gradovima i infrastrukturom zemlje dovodi do nemjerljivih patnji”, istakao je on.

Zahvala Zelenskog

Nemačko ministarstvo odbrane je saopćilo je da će primopredaja još jednog PVO sistema “Patriot” biti odmah izvršena.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je njemačkom kancelaru Olafu Scolzu za isporuku dodatnog raketnog sistema “Patriot” i više raketa protuzračne odbrane u “ključnom trenutku”.

“Produktivan razgovor sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Pozivam sve ostale lidere partnerskih država da slede ovaj primjer”, napisao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije