Kremlj upozorio vlasnika Telegrama

Telegram se koristi u terorističke svrhe, očekivali smo više pažnje Pavela Durova, rekao je Dmitrij Peskov, piše Politico.

Telegram, čiji je vlasnik Pavel Durov rođen u Rusiji, u toj zemlji je 2023. godine koristilo gotovo 49 miliona ljudi (REUTERS/Albert Gea/File Photo)

Kremlj je upozorio Pavela Durova, vlasnika društvene mreže Telegram da „bolje pazi“ na sadržaj aplikacije, navodeći da je koriste „teroristi“.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je to govoreći o terorističkom napadu na Moskvu u petak.

„Očekivali smo više pažnje Pavela Durova“, rekao je Peskov za provladin ruski medij Life, piše Politico.

“Taj jedinstveni i fenomenalan resurs, koji je izrastao pred očima naše generacije, sve više postaje oruđe u rukama terorista. Koristi se u terorističke svrhe”, rekao je Peskov, ali i dodao da Rusija trenutno nema planove zabraniti Telegram.

U petak su najmanje 143 osobe ubijene u napadu na koncertnu dvoranu u Moskvi.

‘Regrutacija napadača putem Telegrama’

Kako tvrde RIA Novosti, napadači na dvoranu regrutovani su putem kanala na Telegramu, koji pripada grupi ISIL-K, podružnici ISIL-a.

Telegram, čiji je vlasnik Pavel Durov rođen u Rusiji, u toj je zemlji 2023. godine koristilo gotovo 49 miliona ljudi, što je čini najpopularnijom platformom u Rusiji.

U nedavnom intervjuu za Financial Times, piše Politico, Durov je upitan za ruskog predsjednika Vladimira Purina i rat u Ukrajini, na šta je odgovorio: „Nemojmo o tome“, dodajući da je „za svijet veoma važno da Telegram ostane neutralna platforma“.

Izvor: Agencije