Prekinuta potraga za djevojčicom u Boru, istraga se nastavlja na drugom području

Djevojčica Danka Ilić nestala je u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se djevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, saopćeno je iz ministarstva.

Naglašavaju da policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestalom djevojčicom. Istraga se nastavlja na drugom području.

Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak prijavljen u utorak, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvi put aktiviran alarm Amber Alert

Srbija je prvi put aktivirala alarm Amber Alert u potrazi za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora, čiji je nestanak prijavljen u utorak, a SMS “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici mreža tri mobilna operatera.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13:45 u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, navodi se u objavi “Pronađi me”.

Sistem Amber Alert, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u maju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sistema, uspostavljenog u oktobru prošle godine.

Velika potraga

Potraga je pokrenuta jučer popodne, na terenu su policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spašavanja i jedinice Žandarmerije s psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi za djevojčicom koriste se i helikopteri i dronovi s termovizijskim kamerama.

Potraga je danas dodatno proširena, a istoj su se pridružili forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije, prenosi Tanjug, dodajući da su pregledane i okolne rupe – vrtače koje su, zbog svoje nepristupačnosti, predstavljale izazov tokom potrage.

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag koji će pomoći u potrazi za nestalom djevojčicom, a provjeravaju se i napušteni objekti.

Svi vlasnici vikendica u naselju pozvani su da dođu i otvore ih kako bi se ti objekti detaljno pretražili i otklonila svaka sumnja.

Lokalni mještani strahuju da je neko djevojčicu, možda, oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije