Veliki protest u Poljskoj: 70.000 poljoprivrednika blokiralo puteve do Varšave

Poljoprivrednici kritiziraju EU jer ‘otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora’.

Protestu velikih razmjera prisustvovalo je oko 70.000 farmera (Aleksandra Szmigiel / Reuters)

Poljoprivrednici u Poljskoj koji protestuju protiv poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine blokirali su ulazne i izlazne rute u glavni grad Varšavu.

Protest velikih razmjera, kojem je prisustvovalo oko 70.000 farmera, počeo je nakon što pregovori između ministra poljoprivrede Czeslawa Siekierskog i grupa poljoprivrednika nisu dali nikakve rezultate, prenosi Anadolija pisanje poljskih medija.

Deseci hiljada farmera, reagujući na uvoz jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i poljoprivrednu politiku Evropske unije, doveli su do zatvaranja puteva za saobraćaj postavljanjem barikada na otprilike 600 različitih tačaka, uključujući i puteve koji vode ka Varšavi.

‘Zeleni dogovor’

Poljoprivrednici u Poljskoj održali su 6. marta demonstracije ispred kabineta premijera u Varšavi.

Poljoprivrednici u mnogim zemljama Evropske unije, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj, reaguju na nedavno provedenu poljoprivrednu politiku.

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestovali su posljednjih mjeseci i pozivali na izmjene ograničenja koja nameće Zeleni dogovor, plan za borbu protiv klimatskih promjena. Istovremeno, traže ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su napuštene nakon ruske vojne agresije 2022. godine.

Poljoprivrednici kritiziraju EU jer “otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora”.

Izvor: Agencije