Njemačka industrija zbog sukoba na Crvenom moru suočena s nedostatkom sirovina

Osim sukoba na Crvenom moru, višestruki štrajkovi njemačkih željezničara pridonijeli su tome da se sve više kompanija suočava s manjkom sirovina i dijelova, saopćio je institut Ifo.

Nedostaci i smanjene isporuke ipak ne predstavljaju ključni problem za industrijsku proizvodnju (AFP)

Njemačka industrija se zbog otežanog prometa kroz Suecki kanal i štrajkova željeznice pojačano suočava s nedostatkom materijala i sirovina, saopćio je ekonomski institut Ifo.

“Osim sukoba na Crvenom moru i višestruki štrajkovi njemačkih željezničara su pridonijeli tome da se sve više kompanija suočava s manjkom sirovina i dijelova”, ukazuje Ifo.

Prema ispitivanju ovog instituta, u februaru je 14,6 posto kompanija izjavilo kako ima problema s proizvodnjom zbog nedostatka sirovina i dijelova. U januaru je to isto prijavilo 12,5 posto kompanija.

Nestašice posebice pogađaju hemijsku, elektronsku i automobilsku industriju. Krajem januara proizvođač električnih automobila Tesla prekinuo je na dvije sedmice proizvodnju u svom pogonu pored Berlina zbog nedostatka elektronskih komponenti, prenosi Hina.

Njemačka fregata

Glavni problem predstavlja otežani promet kroz Suecki kanal zbog napada Husa na trgovačke brodove koji prolaze moreuzom između Arapskog poluotoka i Afrike.

Od prošle sedmice se zbog zaštite brodova u ovim vodama nalazi i jedna njemačka fregata.

Ifo je istodobno ukazao na to da se trenutna situacija ne može uporediti s periodom pandemije, kada je 81 posto kompanija smanjilo ili prekinulo proizvodnju zbog prekida dobavljačkih lanaca.

“Trenutno nedostaci i smanjene isporuke ne predstavljaju ključni problem za industrijsku proizvodnju”, stoji u saopćenju njemačkog ekonomskog instituta.

Izvor: Agencije