Milijarder s hrvatskim pasošem odrekao se državljanstva Rusije

Zahvaljujući državljanstvu Hrvatske Vasilij Anisimov se može kretati slobodno i živjeti na prostoru Evropske unije.

Ruski milijarder i tadašnji predsjednik Ruske džudo federacije Vasilij Anisimov prisustvuje predstavljanju ruskog olimpijskog džudo tima u Moskvi, 29. juna 2021. (EPA)

Ruski biznismen Vasilij Anisimov (72), vlasnik hrvatskog pasoša, postao je sedmi milijarder koji se odrekao državljanstva Rusije nakon invazije na Ukrajinu, izvijestio je časopis Forbes Russia.

Anisimov, čija se imovina procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, odrekao se ruskog državljanstva u septembru 2022. On je, također, državljanin Hrvatske i Dominike.

Rođen u Kazahstanu u vrijeme SSSR-a riješio se navodno sve svoje imovine u Rusiji. Kremlj je ranije umanjivao važnost odricanja od državljanstva ruskih tajkuna, rekavši da “imaju pravo” to raditi.

Anisimov je, između ostalog, vlasnik ili je bio vlasnik nekretninskog holdinga Coalco International. Bio je i predsjednik Ruskog džudo saveza. Forbes se poziva na dokument koji je primio od njega, a iz kojeg se vidi da se ruskog državljanstva odrekao u septembru 2022, prenijela je Hina.

Promjena državljanstva nakon invazije na Ukrajinu

Anisimov je promijenio državljanstvo iz ruskog u hrvatsko sredinom 2022. godine, izvijestio je ranije časopis Newsweek.

Biznismen je, naime, to naveo u registraciji pri britanskoj poslovnog agenciji Companies House. Invazija Rusije na Ukrajinu počela je četiri mjeseca ranije, u februaru 2022.

Anisimov je 1990-ih godina stekao državljanstvo Dominike, otočne države u Karipskom moru, za naknadu od gotovo 60.000 dolara. U oktobru 2003. godine dobio je prvi hrvatski pasoš, a u Hrvatskoj je uložio 11 miliona dolara u nekretnine, naveo je Forbes.

Zahvaljujući državljanstvu Hrvatske slobodno se može kretati i živjeti na prostoru Evropske unije.

Izvor: Agencije