Civili među žrtvama izraelskih udara u Siriji

Navodi se kako je poginulo pet osoba, od kojih troje civili, u izraelskim napadima protekle noći na regiju Homs u centralnoj Siriji.

Direktor opservatorije Abdel Rahman je rekao da je pogođena zgrada u Homsu potpuno srušena (Reuters)

Pet osoba, među kojima je troje civila, ubijeno je u izraelskim napadima protekle noći na regiju Homs u centralnoj Siriji, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Sirijska vojska je saopćila da su kasno sinoć ubijeni i ranjeni civili, a sirijska državna novinska agencija SANA je, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, jutros javila da je u udarima pričinjena šteta privatnoj i javnoj imovini, ne navodeći detalje, javio je AP.

Stotine napada

U saopćenju opservatorije sa sjedištem u Velikoj Britaniji je navedeno da su civilne žrtve “žena, dijete i muškarac” i da je “sedmero drugih ranjeno” u izraelskim udarima na zgradu u kvartu Hamra u gradu Homsu.

Sirijsko Ministarstvo odbrane je nagovijestilo da je “izraelski neprijatelj izveo zračne udare iz regije sjeverno od Tripolija (Liban) i da je ciljao nekoliko meta u gradu Homsu i okolini”.

Sirijska državna televizija je emitovala snimak na kojem se vidi kako spasioci traže ranjene u ruševinama srušene zgrade i nose jednu osobu na nosilima. Direktor opservatorije Abdel Rahman je rekao da je pogođena zgrada u Homsu potpuno srušena.

Od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine Izrael je izveo stotine napada iz zraka u Siriji, uglavnom napadajući proiranske snage, najviše libanski Hezbollah koji je povezan sa sirijskom Vladom i vojskom.

Ubijeno osam ljudi

Napadi su pojačani od početka rata između Izraela i palestinske organizacije Hamas, saveznika Hezbolaha.

Krajem januara u izraelskim napadima kraj Damaska ubijeno je osam ljudi, uključujuči proiranske borce, kako tvrdi SOHR.

Izrael je više puta rekao da neće dozvoliti da Iran, koji podržava Vladu predsednika Bashara al-Assada, proširi prisustvo u Siriji. U subotu je izraelska vojska rekla da je napala više od 50 meta povezanih s Hezbollahom u Siriji od oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije