Ruski kosmonaut oborio rekord, u svemiru proveo više od 878 dana

Ponosan sam na postignuća, no ponosniji sam da rekord za ukupno trajanje ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kosmonaut, rekao je Oleg Kononenko.

Pedesetdevetogodišnji Oleg Kononenko [na fotografiji] nadmašio je svog sunarodnjaka Genadija Padalku (Reuters)

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko je u nedjelju oborio svjetski rekord za ukupno vrijeme provedeno u svemiru, nadmašivši svog sunarodnjaka Genadija Padalku, koji je u orbiti proveo više od 878 dana, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kononenko je oborio rekord u 9.30, rekao je Roskosmos. Očekuje se da će 5. juna ruski kosmonaut u svemiru provesti ukupno 1000 dana, a do kraja septembra trebao bi tamo biti 1110 dana.

“Letim u svemir kako bih radio ono što najviše volim, a ne kako bih postavljao rekorde”, rekao je Kononenko za rusku novinsku agenciju TASS iz Međunarodne svemirske postaje (ISS), oko 423 kilometara iznad Zemlje.

“Ponosan sam na sva svoja postignuća, no ponosniji sam da rekord za ukupno trajanje ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kosmonaut”, dodao je.

Pedesetdevetogodišnjak je prvo mjesto oduzeo Padalki, koji je u svemiru proveo ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi, prema Roskosmosu.

Sovjetski rekordi

Sovjetski Savez je u ranim godinama svemirske utrke zapanjio zapad nakon što mu je 1957. prvom pošlo za rukom lansirati satelit Sputnjik 1 u Zemljinu orbitu, a zatim je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir 1961.

Međutim, nakon raspada SSSR-a 1991, ruski svemirski program se suočio s ogromnim manjkom finansijskih sredstava te korupcijom.

Dužnosnici su se za vrijeme predsjednika Vladimira Putina u više navrata obavezali da će obnoviti ruske svemirske programe, no prema dužnosnicima i svemirskim analitičarima, i dalje postoje ozbiljne poteškoće.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada