Egipat naredio reviziju obnove piramide nakon što je video izazvao bijes javnosti

Voditelj Egipatskog vrhovnog vijeća za starine je prošle sedmice objavio video koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje najniže od tri piramide u Gizi.

Pitanje očuvanja baštine u Egiptu često je u centru žestokih rasprava (EPA)

Egipatsko ministarstvo za starine saopćilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta.

Prije sedam dana voditelj Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Mostafa Waziri objavio je video na Facebooku koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje najniže od tri piramide u Gizi.

Snimka je izazvala buru kritika egiptologa koji su izrazili strah da je u toku sveobuhvatna rekonstrukcija slavnog spomenika, nauštrb očuvanja njegovog historijskog tkiva, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pokušavajući smiriti raspravu, u zemlji u kojoj turizam čini deset posto BDP-a, ministarstvo je objavilo da je osnovalo “naučni odbor kojim predsjedava… Zahi Hawass”, poznati egipatski arheolog, kako bi analizirao projekt obnove.

Odbor se sastoji od “stručnjaka za inženjerstvo i arheologiju” iz Češke, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, kao i iz Egipta.

Izvorna piramida prekrivena granitom

Konačni izvještaj odbora uključivat će “potrebne postupke i korake za koordinaciju s UN-ovom agencijom za baštinu (UNESCO)”.

“Donijet će se odluka hoće li se projekt nastaviti ili ne”, kažu u ministarstvu.

U podnožju te piramide, izvijestila je agencija AFP, radovi su već bili u toku prošle sedmice.

U izvornom obliku baza piramide je bila prekrivena granitom, ali je vremenom izgubljen dio te obloge.

Obnova ima za cilj vratiti izvorni stil građevine rekonstrukcijom granitne baze.

Pitanje očuvanja baštine u Egiptu često je u centru žestokih rasprava.

Nedavno rušenje dijelova historijske jezgre Kaira izazvalo je javne kampanje protiv toga, što je rijetkost u zemlji u kojoj je politička opozicija uglavnom zabranjena.

Izvor: Agencije