Srbija: Vučić počeo konsultacije za premijera, opozicija odbija sudjelovati

Šaip Kamberi kaže da lista ‘Politička borba Albanaca se nastavlja’ neće biti dio nove Srbijanske vlade, nakon današnjih konsultacija s predsjednikom Srbije.

Lista oko vladajuće Srpske napredne stranke 'Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane' osvojila je 129 mandata, što je dovoljno da sastavi vladu bez drugih stranaka (REUTERS/Djordje Kojadinovic)

Šaip Kamberi izjavio je danas da nije opcija da lista “Politička borba Albanaca se nastavlja”, čiji je bio nosilac na decembarskim izborima, bude dio nove Vlade Srbije.

Rekao je da je neophodno da se prvo realizuje politički plan od sedam tačaka star desetak godina, o integraciji Albanca u državne organe.

Kamberi je novinarima ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu rekao da je dobio obećanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se taj plan provesti, ali kako ostaje da se vidi kakve će korake preduzeti nova Vlada Srbije.

“Nije normalno da su Albanci nedovoljno zastupljeni u svim državnim institucijama, na lokalnom i regionalnom nivou, a da se od nas traži da budemo uključeni u centralu”, rekao je Kamberi nakon konsultacija s Vučićem o mandataru za sastav nove vlade.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić počeo je u ponedjeljak konsultacije o kandidatu za budućeg premijera, poslije decembarskih izbora na kojima je većinu u parlamentu osvojila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Opozicija osporava izbore

Vučić je, najavljujući prošle sedmice početak konsultacija, rekao da će razgovarati “sa svima koji to žele”, nakon što je vodeća opozicijska koalicija lijevog centra Srbija protiv nasija (SPN) saopćila da se neće odazvati pozivu, osporavajući rezultate izbora za koje tvrdi da su pokradeni.

Predstavnici SPN-a ove će sedmice u Briselu i Parizu razgovarati o međunarodnom povjerenstvu koje bi, prema rezoluciji Evropskog parlamenta, trebalo istražiti njihove navode o neregularnosti izbora 17. decembra prošle godine, nakon što su i međunarodni promatrači konstatirali niz zloupotreba i izborni inženjering kojim je, ponajprije u Beogradu, promijenjena izborna volja građana.

S Vučićem su danas razgovarali predstavnici koalicije albanskih stranaka s juga Srbije te Ruske stranke, koji u parlamentu imaju po jedan od ukupno 250 mandata.

Razgovor je za utorak zakazan s predstavnicima lista nacionalnih manjina koje predstavljaju Mađare, Hrvate i Bošnjake – Saveza vojvođanskih Mađara te liste na kojoj su koalicijski nastupili bošnjačka Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, čiji predvodnik je aktualni ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Srbijanskoj vladi na odlasku Tomislav Žigmanov.

Skupština Srbije ima 250 mjesta koja, prema izbornim rezultatima, dijele deset izbornih lista – SNS sa 129 mandata, proevropska opozicijska koalicija lijevog centra Srbija protiv nasilja (65), socijalisti Ivice Dačića (18), konzervativno-nacionalna koalicija NADA (13) te lista kontroverznog ljekara Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda” (13).

U Parlament je ušlo i pet manjinskih lista za koje nije vrijedio izborni prag od tri posto.

Lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila je šest mandata a lista bošnjačke Stranka pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini dva mandata.

Dva mandata osvojila je i manjinska lista Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Konstitutivna sjednica Srbijanskog parlamenta prekinuta je 6. februara nakon što su prethodno formalno potvrđeni mandati izabranih zastupnika, ali još nema službene najave o tome kada će biti održan njen nastavak, na kojem bi trebalo izabrati predsjednika Skupštine Srbije i njena radna tijela.

Vučić je ranije izjavio kako očekuje formiranje vlade do 15. marta.

Izvor: Agencije