Mediji: SAD planira slati oružje Izraelu, čak i dok se zauzima za primirje

Predložena isporuka oružja uključuje bombe i municiju koja im dodaje dodaje precizno navođenje.

Izraelska vojska je u zračnoj i kopnenoj ofanzivi opustošila veći dio Gaze (REUTERS/Dylan Martinez)

Administracija Joea Bidena priprema se Izraelu poslati bombe i drugo oružje koje bi pridonijelo izraelskom vojnom arsenalu čak i dok se SAD zalaže za primirje u Gazi, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Predložena isporuka oružja uključuje bombe MK-82 i zajedničku municiju za direktni napad KMU-572 koje bombama dodaje precizno navođenje, te osigurače za bombe FMU-139, izvijestio je Journal, dodajući da se vrijednost procjenjuje na “desetke miliona dolara”, preno si Hina, pozivajući se na Reuters.

Predloženu isporuku još uvijek interno pregledava administracija, dodaje se u izvještaju, pozivajući se na američkog zvaničnika, koji je rekao da bi se detalji prijedloga mogli promijeniti prije nego što administracija obavijesti čelnike kongresnog odbora koji bi trebali odobriti isporuku.

Od decembra 2023, Bidenova administracija dvaput je preskočila kongresnu reviziju prodaje oružja Izraelu.

Kritike zbog isporuka oružja

Bidenova administracija se suočila s kritikama zbog nastavka snadijevanja Izraela oružjem dok se gomilaju optužbe da je oružje američke proizvodnje korišteno u napadima u kojima su ubijeni i ranjeni civili.

Rat u Gazi počeo je kada je Hamas poslao borce u Izrael 7. oktobra prošle godine, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je u zračnoj i kopnenoj ofanzivi od tada opustošila veći dio Gaze, ubila gotovo 29.000 ljudi, uglavnom civila, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i prisilila gotovo sve stanovnike da napuste svoje domove.

Izvor: Agencije