Alžir podijelio izmijenjeni nacrt rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi

Nacrt rezolucije odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva i zahtijeva prekid svih kršenja prava i svih neprijateljstava protiv civila.

Diplomatski izvori izjavili su za Al Jazeeru da se sljedeće sedmice očekuje glasanje o nacrtu rezolucije (Anadolija)

Alžirska misija pri Ujedinjenim narodima podijelila je izmijenjeni nacrt rezolucije članicama Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze iz humanitarnih razloga.

Alžirski nacrt rezolucije, čiji je primjerak dobila i Al Jazeera na uvid, ponavlja zahtjev da sve strane striktno poštuju svoje obaveze u pogledu zaštite civila.

Nacrt rezolucije odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva i zahtijeva prekid svih kršenja prava i svih neprijateljstava protiv civila. Nacrt rezolucije potvrđuje čvrstu posvećenost Vijeća viziji postizanja dvodržavnog rješenja te naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod upravom palestinskih vlasti.

Momentalno oslobađanje svih talaca

Nacrt rezolucije poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i da se osigura dopremanje humanitarne pomoći.

Diplomatski izvori izjavili su za Al Jazeeru da se sljedeće sedmice očekuje glasanje o nacrtu rezolucije te da se stav Sjedinjenih Američkih Država o nacrtu nije promijenio. Amerika i dalje smatra da bi usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti moglo negativno utjecati na proces postizanja dogovora o oslobađanju zarobljenika i zatvorenika.

Od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je za sobom ostavio 28.775 poginulih i 68.552 ranjenih, uglavnom žena i djece. Rat je uzrokovao ogromna razaranja i humanitarnu katastrofu bez presedana.

Izvor: Al Jazeera