SAD: Audiji i Porschei zapeli u lukama zbog kineskih dijelova

‘Problematična’ komponenta, kako navode mediji ugrađena je u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu (Reuters - Ilustracija)

Hiljade automobila luksuznih njemačkih marki Audi i Porsche zaglavile su pred lukama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Obje marke pripadaju njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) i koriste dijelove koje proizvode njegovi dobavljači u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji o kršenju prava ujgurske manjine.

“Nastojimo riješiti problem kašnjenja isporuka određenih modela vozila grupe Volkswagen iz američkih luka do trgovaca koje je povezano sa carinskim postupkom”, rekao je glasnogovornik VW-a za agenciju dpa u četvrtak.

“Isporuka vozila nastavlja se, ali nažalost, moguća su kašnjenja”, dodao je glasnogovornik. “Razlog je mala elektronička komponenta u upravljačkoj jedinici, koja će biti zamijenjena (…) čim budu dostupni potrebni dijelovi”, objasnio je.

Zabrana prisilnog rada

Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, “problematična” komponenta ugrađena je u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima.

“Razjašnjavamo činjenice i poduzimamo odgovarajuće mjere”, uključujući potencijalno i raskid suradnje s dobavljačem ako naša istraga “potvrdi ozbiljno kršenje ljudskih prava manjine”, dodao je.

Izvor: Agencije