Torvill i Dean ponovno u Sarajevu, 40 godina nakon Olimpijskih igara​

Legendarni klizački par je 14. februara 1984. osvojio srca 8.000 gledatelja u sportskoj dvorani Zetra koja je osam godina kasnije teško granatirana tokom opsade grada.

Torvill i Dean postali su prvi par koji je dobio najbolje ocjene svih devet sudaca na finalu Olimpijskih igara u Sarajevu (EPA)

Četrdeset godina od besprijekornog nastupa na Olimpijskim igrama u Sarajevu koji je ostavio svijet bez daha, britanski klizački velikani Jayne Torvill i Christopher Dean vratili su se u prijestolnicu Bosne i Hercegovine radi godišnjice nastupa, javlja Hina.

Legendarni klizački par je 14. februara 1984. osvojio srca 8.000 gledatelja u sportskoj dvorani Zetra koja je osam godina kasnije teško granatirana tokom opsade grada.

Uz Bolero Mauricea Ravela prekrasno su interpretirali vječnu dramu nemoguće ljubavi.

“Od tada smo toliko puta širom svijeta izvodili Bolero. Mnogi nam prilaze i kažu: ‘Sjećam se gdje sam bio kada sam gledao Bolero tokom vašeg nastupa u Sarajevu”, rekao je Dean na konferenciji za novinare.

Veliki utjecaj na umjetničko klizanje

Torvill i Dean postali su prvi par koji je dobio najbolje ocjene svih devet sudaca na finalu Olimpijskih igara u Sarajevu.

Njihov nastup imao je velik utjecaj i na historiju umjetničkog klizanja i na njihove živote.

Par je pozdravila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Danas oživljavamo samo najljepše emocije i zaista smo počašćeni što su naši Torvill i Dean u Sarajevu, u svom Sarajevu, u svom gradu”, rekla je Karić.

Medalja osvojena na Valentinovo

Medalja je osvojena na Valentinovo i njih dvoje to obilježavaju na svoj način.

“Jayne i ja uvijek kažemo: ‘Sretan Dan Bolera!’ Zato što je to dan kada smo osvojili Olimpijske igre. I to je bilo zbog Bolera i te rutine koja nam je dala ovu dugovječnost”, kazao je Dean.

Torvill (66) kaže da bi bilo lijepo vratiti se u Sarajevo kroz 10 godina.

“Nadajmo se da ćemo slaviti, ali sada smo samo sretni što možemo biti ovdje na dan kada smo osvojili Olimpijske igre”, rekla je.

Poznanstvo od djetinjstva

Njih dvoje poznaju se od djetinjstva, a 2025. godine će proslaviti 50 godina od prvog zajedničkog klizanja.

U aprilu započinju svoju ‘Oproštajnu’ turneju.

“I dalje smo najbolji prijatelji”, rekao je Dean.

Deset godina kasnije, 1994. godine, osvojili su svoje četvrto Evropsko prvenstvo i olimpijsku bronzu u norveškom Lillehammeru.

Izvor: Agencije