U Evropi samo Rusija gora od BiH u borbi protiv korupcije

Analiza potvrđuje da u BiH već godinama nema nikakvog napretka u borbi protiv korupcije i da u Evropi samo Rusija ima lošiji rezultat.

Pravosudni sistemi BiH i Srbije uglavnom su nesposobni progoniti i sankcionirati dužnosnike koji zloupotrebljavaju svoje položaje, prema izvještaju Transparency Internationala (Armin Durgut / PIXSELL)

Bosna i Hercegovina najlošije je plasirana država regije prema Indeksu percepcije korupcije, a na cijelom evropskom kontinentu po tome je druga najgora, stoji u analizi koju je u utorak objavio Transparency International (TI).

Analiza potvrđuje da u BiH već godinama nema nikakvog napretka u borbi protiv korupcije i da u Evropi samo Rusija ima lošiji rezultat.

Bosna i Hercegovina ove godine osvojila je 35 bodova na ljestvici koja ide od nule, što je oznaka za najlošiji indeks, do 100, što je najbolji rezultat.

Kada je riječ o Hrvatskoj, ona je zadržala 57. mjesto. Za tu zemlju nema promjene u odnosu na 2022. godinu.

Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom.

Kosovo je na 83. mjestu u svijetu – među 180 zemalja – uz ocjenu da je potreban ozbiljan pristup borbi protiv korupcije.

Godine 2023. ocijenjeno je sa 41 bodom, koliko je imalo i prethodne godine.

Crna Gora na tabeli zauzima 63. mjesto, Sjeverna Makedonija 76, a Srbija 104.

Upozorenje na postupke vlasti RS-a

BiH je dobila ocjenu više u poređenju s onom iz prošle godine, no nazaduje u odnosu na sve godine prije toga i trenutni rezultat i dalje je drži na dnu, kada je riječ o regiji, dok je u svijetu pozicionirana na 108. mjestu od 180 zemalja u kojima TI provodi analizu percepcije korupcije, prenosi Hina.

Najveći uzročnik problematične percepcije korupcije u BiH je stanje u pravosuđu te zemlje, koje je opisano kao “katastrofalno”, uz zaključak kako ono potiče izostanak vladavine prava, raširenost korupcije te nekažnjene napade na slobodu medija i civilno društvo koji ukazuju na te probleme.

Transparency International pritom naročito upozorava na postupke vlasti u entitetu Republika Srpska, koje su u 2023. pojačale napore da ušutkaju kritičare, donoseći zakone poput onog kojim se kriminalizira kleveta i najavljujući one kojima planiraju osigurati imunitet svim entitetskim dužnosnicima i tako onemogućiti procesuiranje onih koji su umiješani u korupciju.

U izvještaju TI-ja stoji kako su pravosudni sistemi BiH i Srbije uglavnom nesposobni progoniti i sankcionirati dužnosnike koji zloupotrebljavaju svoje položaje, što potvrđuju porazni pokazatelji o broju podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju.

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, prema Indeksu percepcije.

Izvor: Agencije