Svjetska štampa: Američki pritisak i ekonomski teret naveli Izrael da povuče snage iz Gaze

Ekonomski stručnjaci prognoziraju pad izraelske ekonomije tokom 2024. godine, usljed opterećenja izazvano ratom protiv Gaze.

Izraelska vojska povlači pet borbenih brigada iz Gaze (Reuters)

Svjetske i izraelske novine nastavile su pratiti razvoj dešavanja u ratu koji se vodi u Pojasu Gaze i njegove posljedice i refleksije na unutrašnjem i međunarodnom nivou. U tom pogledu posebno se ističe odluka izraelske okupatorske vojske da povuče jedan broj svojih brigada iz Pojasa Gaze, te razlozi i motivi koji su doveli do takvog poteza.

U izvještaju američkog magazina Time citiraju se izjave bivšeg izraelskog sigurnosnog zvaničnika da promjena statusa izraelskih snaga i povlačenje jednog dijela njih iz Pojasa Gaze može biti rezultat američkog pritiska. U izvještaju se navodi da je ta odluka donesena uoči posjete državnog sekretara Antonija Blinkena ovoj regiji.

S druge stane, američki list The New York Times u svom izvještaju navodi da povlačenje dijela izraelskih snaga iz Pojasa Gaze ima veze sa sve većim ekonomskim opterećenjima u Izraelu u kontekstu mobilizacije koja traje mjesecima i odsustva bilo kakvih izgleda za skoro okončanje rata. Također se skreće pažnja i na prognoze stručnjaka o padu izraelske ekonomije tokom 2024. godine.

Strah od inflacije

U tom kontekstu, izraelski list Yedioth Ahronoth smatra da je odluka Centralne banke Izraela da smanji kamatnu stopu “iznenađujuća i suprotna očekivanjima”, nakon što je država izbjegavala taj korak tokom proteklih godina. List smatra da je ovakva odluka uslijedila kao direktan rezultat rata i sve većeg straha biznismena od povećanja inflacije u svjetlu napetosti koje izazivaju Husi u Crvenom moru.

Ovakva napetost zahtijevala je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se uključe u pitanje oružanog sukoba u Crvenom moru. Američki list Washington Post smatra da će to utjecati na svjetsku ekonomiju i pogoršati krizu pomorskog transporta širom svijeta. List u tom kontekstu citira stručnjake iz oblasti pomorskog transporta koji smatraju da je praktično neizvodivo da se svaki teretni brod kreće u pratnji ratnih brodova.

Što se tiče izraelskog lista Haaretz, on skreće pažnju na to da su gotovo cijele palestinske porodice uništene u izraelskim bombardiranjima od početka rata u Gazi.

List navodi da je oko 1.800 porodica izgubilo mnoge svoje članove zbog kontinuiranog bombardiranja, a osvrnuo se i na teške okolnosti koje primoravaju brojne članove porodica u Gazi da žive svi skupa u istom stambenom prostoru.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada