Deseci ubijenih u eksplozijama u Iranu na godišnjicu Soleimanijevog ubistva

Najmanje 95 osoba je ubijeno, a 211 je povrijeđeno u dvije eksplozije u gradu Kerman na jugu Irana tokom ceremonije obilježavanja četvrte godišnjice smrti generala Qassema Soleimanija.

Hitna služba Irana na mjestu (AFP)

Najmanje 95 osoba je ubijeno, a 211 je povrijeđeno u dvije eksplozije u gradu Kerman na jugu Irana tokom ceremonije obilježavanja četvrte godišnjice smrti generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Qassema Soleimanija, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice 2020.

Iranski ministar zdravlja Bahram Eynollahi rekao je državnoj TV da broj mrtvih iznosi 95, a nakon prvih izvještaja o 103 ubijene osobe, dodajući da je 211 osoba povrijeđeno, što ovaj napad čini najsmrtonosnijim u historiji Islamske republike koja se u prošlosti suočavala sa sličnim incidentima od raznih naoružanih grupa, uključujući ISIL.

Još uvijek nije poznat uzrok eksplozija, a dužnosnici su rekli da je riječ o “terorističkom napadu”.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da će sigurnosne vlasti reagovati “brzo i snažno”.

“Naše policijske snage su na oprezu i privest će pravdi one koji su počinili ovaj zločin”, rekao je ministar državnoj televiziji.

“Nakon terorističkog napada u Kermanu, vlada je četvrtak proglasila danom žalosti u cijeloj zemlji”, objavila je iranska državna televizija.

Dvije eksplozije

Iranski mediji izvjestili su da su se dvije eksplozije čule u blizini Soleimanijevog mezara u srijedu poslijepodne, u gradu Kermanu, dok su stotine bile na ceremoniji.

Na snimkama se vidi kako su vozila hitne pomoći stigla na mjesto događaja i na nosilima odvezla ozlijeđene osobe.

“Naši timovi za brzu reakciju evakuišu ozlijeđene… Ali veliki broj ljudi blokira ceste”, rekao je Reza Fallah, čelnik Crvenog polumjeseca pokrajine Kerman, za državnu TV.

Vlasti su zamolile ljude da napuste to područje.

 

Svjedokinja, čija je izjava emitovana na državnoj televiziji, rekla je da se jedna eksplozivna naprava nalazila u kanti za smeće.

“Nisam povrijeđena, ali imam krvi po odjeći. Bilas am na drugoj strani ulice u trenutku eksplozije”, rekla je.

Novinska agencija Tasnim izvijestila je da su dvije bombe bile postavljene u koferima i da su detonirane pomoću daljinskog upravljača.

Njihov izvještaj u suprototnosti je sa ranijim izvještajima koji su sugerirali da su bombaši samoubice aktivirali eksploziv.

Raniji izvještaji nisu službeno potvrđeni.

Trump naredio ubistvo Soleimanija

Soleimani, komandant elitne Quds jedinice Islamske revolucionarne garde (IRGC) i glavni arhitekta iranskog utjecaja u regiji, ubijen je u napadu dronom početkom januara 2020. a odgovornost je preuzeo SAD.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump naredio je ubistvo Soleimanija, tvrdivši da je planirao “skori” napad na američko vojno osoblje u glavnom gradu Iraka.

Incident u Iranu od srijede dogodio se dan nakon što je zamjenik vođe Hamasa Saleh al-Arouri ubijen u napadu dronom u Libanu, što su vlasti pripisale Izraelu.

Iran je osudio ubistvo rekavši da bi ono moglo “zapaliti još jedan talas otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora”.

Prošlog mjeseca, izraelski zračni napad izvan sirijske prijestolnice Damaska ubio je Sayyeda Razija Mousavija, višeg savjetnika u iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Izvor: Al Jazeera i agencije