Kina nudi posredovanje između Irana i Pakistana

Dan nakon što su iranske bespilotne letjelice pogodile borce u prekograničnim napadima dronovima, pakistanski borbeni avioni gađali su navodna skrovišta separatista u susjednom Iranu.

Kina se nada da Iran i Pakistan mogu zadržati prisebnost i suzdržanost, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying (EPA)

Kina se ponudila kao posrednik između Irana i Pakistana uslijed bojazni od daljnje eskalacije između dvije države nakon obostranih zračnih napada “milo za drago”, javlja njemačka novinska agencija dpa a prenosi Hina.

Dan nakon što su iranske bespilotne letjelice pogodile borce u prekograničnim napadima dronovima, pakistanski borbeni avioni gađali su navodna skrovišta nacionalističkih separatista u susjednom Iranu.

Razmjena vatre između Pakistana i Irana podigla je napetosti između dvije strane, a regionalne sile poput Kine i Rusije su pozvale obje države na suzdržanost kako sukob ne bi dodatno eskalirao. Peking se stoga ponudio kao posrednik u razgovorima.

Bliski susjedi Kine

“Iran i Pakistan su bliski susjedi Kine, prijateljske zemlje i zemlje s velikim utjecajem, i Kina se iskreno nada da obje strane mogu zadržati prisebnost i suzdržanost”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Ako postoji potreba na obje strane, voljni smo odigrati konstruktivnu ulogu kako bi smirili situaciju”, dodala je.

U pakistanskom napadu su ubijene tri žene i četvero djece, objavila je ranije iranska novinska agencija Irna.

Izvor: Agencije