Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli vize za Kosovo

Građani Kosova od 1. januara 2024. bez viza mogu i u Evropsku uniju, nakon što je Evropski parlament prethodno odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom.

Španija, jedina zemlja šengenskog prostora koja je nakon 1. januara zadržala vize za građane Kosova, također je početkom sedmice ukinula tu odluku (AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su vize za građane Kosova pa će moći slobodno ulaziti u tu zemlju, potvrdila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Sporazum o ukidanju viza između Kosova i Ujedinjenih Emirata postignut je tokom prošlomjesečnog sastanka Osmani s predsjednikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom i već je potpisan.

“Zahvaljujem predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata što je prihvatio moj prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. Sporazum je postignut tokom našeg sastanka prošlog mjeseca i već je potpisan, otvarajući put za više mogućnosti za suradnju između naših zemalja i građana”, napisala je Osmani na platformi X.

Građani Kosova od 1. januara 2024. bez viza mogu i u Evropsku uniju, nakon što je Evropski parlament prethodno odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom.

Španija, jedina zemlja šengenskog prostora koja je nakon 1. januara zadržala vize za građane Kosova, također je početkom sedmice ukinula tu odluku.

Kosovo je bila posljednja zemlja Zapadnog Balkana čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u šengen, prostor koji je dobio ime po mjestu u Luksemburgu gdje je 1985. potpisan sporazum o prekograničnom slobodnom kretanju.

Taj prostor uključuje 23 članice Evropske unije te Lihtenštajn, Švicarsku, Norvešku i Island.

Izvor: Agencije