Osude Dodikove prijetnje Schmidtu: ‘Napad na ustavni poredak BiH’

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su prijetnje predsjednika bh. entiteta RS visokom predstavnika u BiH nezakonite, Francuska izrazila podršku Christianu Schmidtu.

Berlin: Takva naredba bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma (EPA)

Nastavljaju se osude prijetnje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će uhapsiti i deportirati visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta ukoliko kroči na tlo tog entiteta.

Zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Wagner je u razgovoru s predstavnicima medija u Berlinu rekao da su Dodikove prijetnje Schmidtu “potpuno neprihvatljive“.

“Takva naredba bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, dodao je, prenosi Anadolija.

Dodik je u srijedu rekao da se sprema uredba o “hapšenju” visokog predstavnika u slučaju da pokuša da uđe u RS.

Schmidt je u razgovoru za njemački FAZ kazao da već u narednoj sedmici ima u planu niz sastanaka u RS-u te da prijetnje hapšenjem nemaju osnova.

Oglasila se i Francuska, koja je istakla da Dodikove prijetnje kojima je cilj da zabrane ulazak u ovaj entitet visokom predstavniku, instituciji uspostavljenoj Dejtonsko-pariskim mirovnim sporazumom, predstavljaju napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, u čijem okviru mora biti zagarantirana sloboda kretanja.

Napada na Dejtonski sporazum i Bosnu i Hercegovinu

To je saopćila Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, prenoseći stav Ministarstva te zemlje za Evropu i vanjske poslove.

“Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon niza zabrinjavajućih mjera koje je ovaj entitet nedavno usvojio ograničavajući slobodu medija i narušavajući jedinstvo Bosne i Hercegovine. To je suprotno nastojanjima bh. vlasti da zemlju približe Evropskoj uniji u korist svih građana Bosne i Hercegovine. Francuska, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, potvrđuje podršku visokom predstavniku i nastavit će čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.”

Francuska poziva sve političke snage u RS-u da se vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive članstva Bosne i Hercegovine u cjelini“, saopćeno je iz Ambasade Francuske u Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan rekao je da su Dodikove prijetnje u pravcu opstruiranja rada i kretanja visokog predstavnika “nezakonite, protivustavne i eskalacija njegovih napada na Dejtonski mirovni sporazum i državu Bosnu i Hercegovinu“.

“Takvo djelovanje povlači neizbježne posljedice. Velika Britanija u potpunosti podržava visokog predstavnika i njegove obaveze da izvršava svoje odgovornosti širom zemlje”, poručio je Peach.

Dodik je izdao instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS-a da u slučaju Schmidtovog boravka na prostoru tog entiteta uhapse i deportiraju visokog predstavnika.

Schmidt: ‘Dodikovo ludilo’ me neće spriječiti da dođem u RS

Schmidt je rekao da će nastaviti putovati u RS, uprkos Dodikovim prijetnjama da će ga uhapsiti, te je najavio “neugodne trenutke” za Dodika.

Kazao je kako će nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao “političkim ludilom”.

“Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim”, rekao je Schmidt, dodajući da Dodik treba prestati s “egocentričnim ludilom”.

“Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi hapšenje…”

Schmidt je kazao da Dodik treba biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke za njega”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada