Kanadska škola novinarstva uvodi nagradu u čast Shireen Abu Akleh

Nagrade poput ovih način su da se održi uspomena na Shireen, kazao je brat ubijene novinarke Al Jazeere.

Abu Akleh je ubijena u maju 2022. dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na Jenin (AP)

Jedna od najboljih kanadskih škola novinarstva uvodi nagradu u čast palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, čije je ubistvo od strane izraelskih snaga prošle godine izazvalo šok u cijelom svijetu i pokrenulo pozive za pravdu i slobodu medija.

Nagrada za izvještavanje Shireen Abu Akleh za novinarstvo o društvenoj pravdi Univerziteta Carleton bit će predstavljena na događaju u glavnom gradu Kanade Ottawi u petak navečer.

“Takve stipendije će održati njenu ostavštinu i očuvat će njeno ime”, rekao je Shereenin brat Tony Abu Akleh u izjavi koju je podijelio Univerzitet.

“Nagrade poput ovih, kojima se odaje počast Shireen i njenom doprinosu novinarstvu i predanosti davanja glasa onima koji žive pod brutalnom vojnom okupacijom, način su da se održi uspomena na nju i dopusti mladim novinarima da nastave njeno naslijeđe”, dodao je.

“A to je naslijeđe govorilo istinu moćnicima i bacalo svjetlo na bol nepravde i ustrajnost onih koji žive pod njom.”

Abu Akleh, poznata i proslavljena novinarka koja je radila za Al Jazeeru više od dvije decenije, ubijena je u maju 2022. dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na Jenin, grad na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Izrael je prvo tvrdio da je Abu Akleh možda ubijena u unakrsnoj vatri između izraelskih vojnika i palestinskih boraca.

‘Pravda ostaje talac politike’

Ali video snimci, nekoliko svjedoka i višestruke istrage grup za ljudska prava i nezavisnih medija pokazali su da nije bilo naoružanih Palestinaca u području gdje su stajali Abu Akleh i drugi novinari prije nego što su izraelski vojnici počeli pucati na njih.

Izrael je na kraju priznao da je jedan od njegovih vojnika vjerovatno ubio palestinsko-američku novinarku, ali je rekao da neće biti provedena kriminalistička istraga.

Na godišnjicu smrti Abu Akleh u maju, grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda podigla je glas zbog nedostatka odgovornosti u ovom slučaju.

“Nakon godine, izraelske vlasti nisu uspjele pozvati na odgovornost počinitelje ubistva Abu Akleh, dok su nezavisne istrage ukazale na krivicu izraelskih snaga. Pravda opet ostaje talac politike”, smatraju stručnjaci.

“Međunarodno pravo zahtijeva minimalno – učinkovitu, temeljnu, nezavisnu, nepristrasnu i transparentnu istragu smrti Abu Akleh.”

Monia Mazigh, kanadska spisateljica i jedna od početnih donatora koji su podržali novu nagradu na Univerzitetu Carleton, rekla je za Al Jazeeru da je povezivanje imena novinarke sa nagradom “vrlo simbolično”.

Mazigh kaže da je Abu Akleh bila poznata širom Sjeverne Afrike i Bliskog istoka po svom izvještavanju o Palestini i široj regiji, te da je “posvetila svoj život” iznošenju kritičnih pitanja na vidjelo.

Nagrada će također dati priliku mlađim novinarima da krenu stopama Abu Akleh, dodala je Mazigh.

Studenti moraju podnijeti prijedlog za projekat koji ima za cilj “rasvijetliti važno pitanje socijalne pravde” kako bi se prijavili, saopštio je kanadski univerzitet, dodajući da se nada da će nuditi najmanje 5.000 dolara godišnje.

Izvor: Al Jazeera