OHR: Ne postoji državna granica između bh. entiteta

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je 2000. godine da je izraz ‘granica’ u Ustavu bh. entiteta RS neustavan, saopćio je Ured visokog predstavnika.

Duž entitetske linije održavana su okupljanja u znak podrške Miloradu Dodiku (Fena)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je ustavnost izraza “granica” u Ustavu bh. entiteta Republika Srpska u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan, saopćeno je u ponedjeljak iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Komentirajući proteste koji se u RS-u organiziraju pod nazivom “Granica postoji”, iz OHR-a navode da je osporeni član Ustava RS-a izmijenjen kako bi izraz “granica” bio zamijenjen terminom “međuentitetska linija razgraničenja”, prenosi Fena.

Puna sloboda kretanja širom BiH

“Ne postoji državna granica između entiteta. Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, osoba, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta”, saopćili su iz OHR-a.

Početkom septembra je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio kako je neodgovorno organizirati proteste na međuentitetskoj liniji razgraničenja, nakon što je bio najavljen skup u znak podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji organizirati političke događaje koji podstiču podjele”, navodi se u objavi OHR-a na društvenoj mreži X (Twitter).

Navedeno je da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine, već isključivo administrativna linija.

Tužba protiv Dodika i Lukića

“Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja u Bosni i Hercegovini predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, naveo je Schmidt.

Naglasio je da sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku.

Duž entitetske linije između bh. entiteta održavana su okupljanja u znak podrške Dodiku i Milošu Lukiću, VD direktoru Službenog glasnika RS-a.

Protiv njih je, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo, a zatim Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada