Rubiales se izjasnio nedužnim zbog poljupca u usta nogometašice Hermoso

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je istovremeno od istražnog sudije da zabrani Rubialesu približavanje na manje od 500 metara igračici, koja ga je prijavila tužilaštvu zbog poljupca po završetku Svjetskog prvenstva.

Grafit na zidu u jednoj ulici u Barceloni iscrtan je u znak podrške Jennifer Hermoso (EPA)

Donedavni predsjednik Španskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales, optužen za “seksualni napad” jer je poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso, rekao je u petak na sudu u Madridu da se ne osjeća krivim.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je istovremeno od istražnog sudije da zabrani Rubialesu približavanje na manje od 500 metara igračici, koja ga je prijavila tužilaštvu zbog poljupca po završetku Svjetskog prvenstva, prenosi Hina.

Državno tužilaštvo traži da mu se zabrani i komuniciranje s igračicom, direktno ili preko posrednika, te da se on javlja na sud svakih petnaest dana. Sudija Francisco de Jorge tek treba odlučiti o tom zahtjevu.

Rubiales je u petak došao na sud u Madridu u pratnji svoje advokatice na poziv istražnog sudije. Ispred zgrade suda okupili su se brojni novinari, ali 46-godišnji Rubiales nije davao izjave. Izvor sa suda je kasnije rekao novinarima da se izjasnio nedužnim. Odgovarao je tokom sat vremena na sva pitanja sudija i advokata.

Ostavka pod pritiskom

Advokatica nogometašice Hermoso, Carla Vall, ponovila je da njena klijentica “nije dala dopuštenje za poljubac u usta” i da je “čitav svijet vidio snimku”.

Rubiales je još od 20. augusta, kada je u Sydneyu poljubio 33-godišnju Hermoso prilikom dodjele zlatnih medalja, tvrdio da je poljubac bio “usaglašen” i “obostran” uslijed euforije zbog pobjede od 1:0 nad Engleskom.

Uprkos brojnim kritikama odbijao se povući s dužnosti koju je obnašao od maja 2018. Ostavku je dao tek nakon što je špansko državno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog “seksualnog napada” i “prisile”.

Hermoso, koja se trenutno nalazi u Meksiku u svom klubu Pachuca, rekla je ranije ovog mjeseca državnom tužilaštvu u Madridu da nije odobrila Rubialesu poljubac te da je RFEF pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti Rubialesa. Pachuca je objavila da Hermoso neće davati izjave medijima te da je fokusirana na igranje nogometa.

Španski nogometni savez trenutno vodi Pedro Rocha, 68-godišnji potpredsjednik RFEF-a, koji je 10 godina bio predsjednik nogometnog saveza zapadne pokrajine Extremadure.

Španija, čiji su nogometaši u junu osvojili Ligu nacija finalnom pobjedom protiv Hrvatske, želi organizirati Svjetsko prvenstvo za nogometaše 2030. u partnerstvu s Portugalom.

Izvor: Agencije