BiH: Uhapšeno petero osumnjičenih za genocid u Srebrenici

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu izvršili su pretrese i oduzimanje predmeta na pet lokacija na području Bileće, Šekovića, Vlasenice, Zvornika i Han Pijeska.

Osobe lišene slobode će biti predate Tužilaštvu BiH (EPA)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u utorak su na području Bileće, Šekovića, Vlasenice, Zvornika i Han Pijeska uhapsili pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su na teritoriji opština Vlasenica i Šekovići tokom 1995. godine počinili krivično djelo genocid iz Člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U sklopu operativne akcije izvršeni su pretresi stanova, ostalih prostorija, pokretnih stvari i privremeno oduzimanje predmeta na pet lokacija na području Bileće, Šekovića, Vlasenice, Zvornika i Han Pijeska.

Akcija po naredbama Suda i Tužilaštva BiH

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, prenosi Anadolija.

Operativna akcija je realizirana po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Vojske RS-a (VRS), a terete se za zarobljavanje i ubistvo oko 70 žrtava bošnjačke nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije