Evropska komisija odobrila ažuriranu vakcinu protiv COVID 19

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopćio da u Evropskoj uniji raste broj slučajeva zaraze korona virusom, ali da su stope zaraze i dalje niske.

BioNTech i američki partner Pfizer su tokom 2021. dostavili više od 2,6 milijardi doza svoje vakcine (Reuters)

Evropska komisija objavila je u petak da je odobrila ažuriranu verziju vakcine protiv COVID 19 kompanije BioNTech-Pfizer.

Vakcina Comirnaty XBB.1.5-adapter je već treći put prilagođena kako bi odgovarala novim varijantama COVID 19 i odobrena je za odrasle, djecu i bebe starije od šest mjeseci, piše u saopćenju EK-a, prenosi Hina.

“Pozdravljam pravodobno odobrenje ažurirane vakcine, koja će kao svoj cilj imati varijante u nastajanju i one koje se šire”, rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kiriakides.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u najnovijem izvještaju rekao je da u EU raste broj slučajeva zaraze CIVID 19, ali da su stope zaraze i dalje na niskom nivou.

Ubrzan postupak

“COVID 19 će kružiti usporedno sa sezonskom gripom tokom nadolazeće jeseni i zime te moramo biti spremni”, rekla je Kiriakides.

Postupak odobravanja je ubrzan kako bi se zemljama članicama Unije omogućilo da se bolje pripreme za kampanje vakcinisanja.

Njemačka kompanija BioNTech u svijetu je postala poznata zbog razvoja vakcine protiv COVID 19 temeljene na tehnologiji glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK).

BioNTech i američki partner Pfizer su tokom 2021. godine dostavili više od 2,6 milijardi doza svoje vakcine.

Ta se brojka smanjila na oko dvije milijarde vakcina prošle godine.

Izvor: Agencije