Američke službe pozvale svemirsku industriju na oprez zbog Rusije i Kine

Kina tvrdi da razvija svemirski program u miroljubive svrhe, ali američki vojni zvaničnici kažu da Peking vidi svemir kao ključan za svoju vojnu strategiju.

Kontraobavještajna služba očekuje rastuće prijetnje svemirskom sektoru američke ekonomije (Reuters)

Američke kontraobavještajne agencije pozvale su danas svemirsku industriju SAD-a na oprez s obzirom na, kako tvrde, pokušaje stranih obavještajnih službi da ukradu istraživačke podatke i poslovne tajne, s ciljem jačanja svemirskih programa svojih država.

”Očekujemo rastuće prijetnje ovom sektoru američke ekonomije. Kina i Rusija su među vodećim prijetnjama stranih obavještajnih službi kada je riječ o američkoj svemirskoj industriji”, rekao je neimenovani izvor iz kontraobavještajne agencije za Reuters.

Strateška ulaganja

FBI, Nacionalni centar za kontraobavještajnu i sigurnosnu službu (NCSC) i Kancelarija za specijalne istrage zrakoplovstva (AFOSI) objavili su bilten na dvije stranice, u kojem se navodi da neodređeni strani subjekti koriste sajber napade i tehnike poput strateškog ulaganja putem zajedničkih ulaganja i kupovine da bi dobili pristup američkoj svemirskoj industriji.

U tom dokumentu se navodi da su pojedini zaposleni izloženi riziku od pokušaja angažmana kroz ponude putovanja u inostranstvo ili konsultantskih usluga, i pozivaju se kompanije da kontaktiraju službe ako sumnjaju da će biti meta napada, kao i da ”prate neobične incidente”.

Kina tvrdi da razvija svemirski program u miroljubive svrhe, ali američki vojni zvaničnici kažu da Peking vidi svemir kao ključan za svoju vojnu strategiju.

Izvor: Agencije