Ujedinjeno Kraljevstvo obilježava 28. godišnjicu genocida u Srebrenici

Nacionalna komemoracija je jedan od stotinu memorijalnih događaja u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu koja se obilježava od 4. do 11. jula.

Velika Britanija je najveći komemorator u svijetu kad je riječ o aktivnostima u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici (Anadolija)

Lord Tariq Ahmad iz Wimbledona, državni ministar za Bliski Istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i Ujedinjene nacije u Uredu za vanjske politiku i razvoj Commonwealtha, bio je domaćin centralne komemoracije povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nacionalna komemoracija je jedan od stotinu memorijalnih događaja u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu od 4. do 11. jula.

Uvodni govor održao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Komemoraciji su prisustvovali brojni zvaničnici, ambasadori, visoki komesari, političari, vjerske vođe i predstavnici bosanskohercegovačke zajednice koji su preživjeli genocid i etničko čišćenje.

‘Suprotstaviti se mržnji i netoleranciji’

Sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici organizira britanska humanitarna organizacija Remembering Srebrenica UK putem svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, uz veliku podršku bosanskohercegovačke zajednice u toj zemlji.

“Ponosni smo što je naša zemlja najveći komemorator u svijetu kad je riječ o memorijalnim aktivnostima u znak sjećanja na Srebrenicu. Ne samo da nastoji okupiti ljude kako bi naučili lekcije iz prošlosti i stvarali jače, inkluzivnije zajednice, već inspiriše buduće generacije da preduzmu akciju i suprotstave se mržnji i netoleranciji”, rekao je Waqar Azmi, predsjedavajući Udruženja Remembering Srebrenica.

Ovo udruženje svake godine bira temu koja održava aspekt genocida, a koja je u isto vrijeme bliska i zajednicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tema za 2023. godinu je Zajedno smo jedno.

“Ovogodišnja tema je naročito važna zato što se ne okupljamo samo kako bi odali počast sjećanju na žrtve Srebrenice, već se i prisjećamo ruskog agresorskog rata u Ukrajini i naglašavamo malo poznatu činjenicu da Rusija pomaže i u destabilizaciji Bosne i Hercegovine i podržava negiranje genocida i veličanje onih ljudi koji su počinili genocid”, rekao je Azmi.

Izvor: Agencije