Biden u prvom govoru iz Ovalnog ureda slavio izbjegavanje krize

Niko nije dobio sve što je želio, ali američki narod je dobio ono što je trebao, rekao je Biden.

Biden: Spriječili smo ekonomsku krizu - ekonomski kolaps (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je prvi govor u Ovalnom uredu tokom predsjedničkog mandata da proglasi pobjedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa, spriječivši ekonomski haos.

Predsjednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio predsjednika parlamenta Kevina McCarthyja što je radio s njim na dogovoru, koji su njih dvojica finalizirali samo nekoliko dana prije nego što je ministarstvo finansija trebalo ostati bez novca za plaćanje državnih računa, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Biden je ukazao na razlike.

Podsjetio je na prijašnje pozive republikanaca na smanjenje socijalnog i zdravstvenog osiguranja te je oštro osudio njihove predložene rezove u Medicaidu, investicijama u čistu energiju i finansiranju porezne uprave.

“Republikancima se to možda neće svidjeti”, rekao je, “ali pobrinut ću se da bogati pošteno plate svoj dio. … Vratit ću se i uz vašu pomoć, pobijedit ću.”

Obraćanje u Ovalnom uredu omogućilo mu je da direktno govori američkom narodu, ne u vrijeme neposredne krize, već da, kako je rekao zemlji, “izvijesti o izbjegnutoj krizi”.

“Niko nije dobio sve što je želio, ali američki narod je dobio ono što je trebao”, rekao je Biden. “Spriječili smo ekonomsku krizu – ekonomski kolaps.”

Danas potpisivanje zakona

Biden je rekao da planira potpisati zakon o kompromisu o gornjoj granici duga u subotu.

Zakon, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke promjene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je u oba doma Kongresa velikom većinom.

Predsjedniku bi dobro došla pobjeda.

Njegova popularnost mjeri se s 40-ak posto podrške i pala je zbog straha od posljedica nepostizanja dogovora.

Spotaknuo se i pao na pozornici nakon obraćanja diplomantima na Američkoj akademiji zračnih snaga u četvrtak.

Pomoćnik Bijele kuće kasnije je tvitao kako bi uvjerio javnost da je 80-godišnji predsjednik “dobro”.

Bidenov potencijalni republikanski konkurent, međutim, osudio je dogovor o gornjoj granici duga.

Bivši predsjednik Donald Trump rekao je da bi dopustio bankrot prije nego što bi pristao na ustupke koje su republikanci učinili.

Poruke od velike važnosti

Predsjednici su kroz historiju koristili Ovalni ured za slanje poruka od velike važnosti u vrijeme nacionalnih kriza i tragedija.

Predsjednik George W. Bush obratio se zemlji iz ureda ubrzo nakon napada 11. septembra.

Predsjednik George H.W. Bush je iskoristio prvi govor u Ovalnom uredu kako bi uputio poruku o opasnostima droga dok je držao vrećicu onoga što je opisao kao crack kokain.

Predsjednik Barack Obama održao je prvi govor u Ovalnom uredu u ljunu 2010. nakon posjete mjestu velikog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Prije Bidenovog govora, posljednje obraćanje u Ovalnom uredu bilo je 13. januara 2021. godine, kada je Trump osudio nasilje nakon napada na američki Kapitol 6. januara i pozvao na smirenost uoči Bidenove inauguracije, događaja koji nije priznao, niti mu je prisustvovao.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada