ESA od sada emitira sliku sa Marsa uživo

Zavisno od pozicija Marsa i Zemlje na putanji oko Sunca, poruke, odnosno, slika sa Crvene planete, može stići za između tri i 22 minute.

Obilježava se 20. godišnjica lansiranja misije koja za cilj ima da napravi trodimenzionalne slike površine Marsa (EPA)

Gledaoci širom planete će prvi put moći gledati Mars u skoro realnom vremenu, pošto će Evropska svemirska agencija (ESA) emitirati uživo sliku sa Crveene planete na YouTubeu.

Slike Marsa, koje se vide na YouTubeu, kanalu ESA-e na Twitteru i pod hashtagom #MarsLIVE, prikazuju Crvenu planetu na način na koji do sada nije viđena, dodaje ESA, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Ovim se proslavlja 20. godišnjica lansiranja “Express Orbitera” na Mars – misije koja za cilj ima da napravi trodimenzionalne slike površine ove planete detaljno.

‘Gledati Mars kakav je sada’

“Obično, vidimo slike sa Marsa i znamo da su uslikane nekoliko dana ranije. Ali, sada sam uzbuđen jer ću gledati Mars kakav je sada, svježe”, rekao je menadžer svemirskih operacija ESA-e u kontrolnom centru u njemačkom Darmstadtu.

Zavisno od pozicija Marsa i Zemlje na putanji oko Sunca, poruke, odnosno slika sa Marsa može stići za između tri i 22 minute.

ESA procjenjuje da će biti potrebno 17 minuta svjetlu da formira slike koje će dolaziti sa Marsa ka Zemlji, a onda još minut da prođe kroz žice i servere da bi se vidjele na živom emitiranju.

Izvor: Agencije