Aerodrom Istanbul na dan finala Lige prvaka oborio svjetski rekord

Istanbulski aerodrom prošle je nedjelje uslužio 1.684 letova što je novi dnevni svjetski rekord čime je oboren prethodni koji je 11. septembra 2019. ostvario aerodrom Frankfurt.

Otvoren prije četiri i pol godine, novi istanbulski aerodrom veći je od druga dva međunarodna čvorišta u tom gradu, pa i od starijeg aerodroma Ataturk (Reuters)

Istanbulski aerodrom prošle je nedjelje uslužio 1.684 letova što je novi dnevni svjetski rekord čime je oboren prethodni od 1.624 leta kojih je 11. septembra 2019. ostvario aerodrom Frankfurt, objavila je Evropska organizacija za sigurnost zračnog plovidbe (Eurocontrol).

Po podacima Eurocontrola, s takvim brojem letova istanbulski aerodrom (IST) prošle nedjelje je ostvario rast dnevnog prometa od 12 posto, i to, navode, “dok su se nogometni navijači vraćali kući nakon što su prisustvovali finalu nogometne Lige prvaka” koje je odigrano u tom turskom velegradu, prenosi Hina.

Time je glavno tursko zračno čvorište, koje je već među najprometnijima u Evropi, u dnevnim dolascima i odlascima avion premašio ne samo rekord Frankfurta iz septembra 2019, nego i pariški aerodrom Charles de Gaulle, koji je imao 1.612 dnevnih letova 26. augusta 2019. te aerodrom Madrid Barajas sa 1.600 dnevnih letova 2. juna 2019.

Porast protoka letova

Eurocontrol je izvijestio i da je finale Lige prvaka u Istanbulu pridonijelo i značajnom porastu dnevnih protoka letova u matičnim gradovima finalista Lige prvaka.

Tako je na aerodromu Malpensa u Milanu (odakle je klub Inter), najvećem međunarodnom aerodromu u sjevernoj Italiji, dnevni protok letova porastao 54 posto, dok je aerodrom Manchester (odakle je klub Manchester City) zabilježio relativno skroman porast dnevnog prometa od pet posto.

Aerodrom Istanbul oborio rekord u broju dnevnih letova i protoku putnika i 30. aprila kada je uslužio 195.640 putnika na 1.301 letu.

Otvoren prije četiri i pol godine, novi istanbulski aerodrom veći je od druga dva međunarodna čvorišta u tom gradu, pa i od starijeg aerodroma Ataturk, te služi i kao baza u zračnom povezivanju Evrope i Azije za Turkish Airlines.

Izvor: Agencije