Elon Musk ponovno najbogatiji na svijetu

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, vratio je titulu najbogatije osobe na svijetu, nadmašivši izvršnog direktora francuske luksuzne modne kuće LVMH Bernarda Arnaulta.

Muskovo bogatstvo povećano je za 40,3 posto ove godine na 192 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju vrijednosti akcija Tesle (Reuters)

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, vratio je titulu najbogatije osobe na svijetu, nadmašivši izvršnog direktora francuske luksuzne modne kuće LVMH Bernarda Arnaulta, prema podacima Bloomberg Billionaires Indexa objavljenim u četvrtak.

Muskovo bogatstvo povećano je za 40,3 posto ove godine na 192 milijarde dolara, zahvaljujući povećanju vrijednosti akcija Tesle, proizvođača električnih automobila od 24 posto u maju, prenosi Anadolija.

U decembru 2022. godine, 51-godišnji Musk izgubio je titulu najbogatije osobe na svijetu od Arnaulta (74), koji je sada na drugom mjestu s neto bogatstvom od 187 milijardi dolara.

Povećanje bogatstva

Musk posjeduje gotovo 14 posto dionica Tesle i više od 40 posto SpaceX-a, dok Arnault posjeduje gotovo 60 posto “LVMH Moet Hennessy Louis Vuittona”.

Treći na listi je osnivač Amazona Jeff Bezos (59) s bogatstvom od 144 milijarde dolara.

Povećanje Muskovog bogatstva uslijedilo je nakon njegove ključne posjete Kini koja je završena u četvrtak.

Tokom dvodnevne posjete američki milijarder se sastao s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije kako bi razgovarali o Teslinom razvoju. Tokom prve posjete od 2020. godine sastao se i s ključnim dobavljačem baterija, Contemporary Amperex Technology i posjetio fabriku automobila u Šangaju.

Izvor: Agencije