Ioannis Sarmas privremeni premijer Grčke

Predsjednik Državnog vijeća vodit će vladu do ponovnog glasanja, jer nijedna stranka na izborima nije osvojila potrebnu većinu.

Kyriakos Mitsotakis uvjeren je da će na novom glasanju njegova stranka osigurati potreban broj mandata

Visoki pravosudni zvaničnik Ioannis Sarmas imenovan je za privremenog premijera Grčke, koji treba predvoditi vladu do ponovljenih izbora 25. juna, nakon glasanja prošlog vikenda u kojem nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu.

Sarmas je predsjednik Državnog vijeća, najvišeg upravnog suda u Grčkoj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Stranka Nova demokratija aktuelnog premijera Kyriakosa Mitsotakisa pobijedila je na izborima prošle sedmice sa 40,8 posto glasova, ali nije uspjela osigurati potpunu većinu da samostalno formira vladu.

Na drugom mjestu je stranka ljevice Syriza, koja je dobila 20,1 posto, dok su socijalisti PASOK, predvođeni Nikosom Androulakisom, zauzeli treće mjesto sa 11,46 posto glasova.

Tri stranke odbile mandat za formiranje vlade

Tri najsnažnije stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade, tražeći drugo glasanje 25. juna.

Mitsotakis je uvjeren da će na novom glasanju njegova stranka osigurati potreban broj mandata u parlamentu sa 300 zastupnika da sama formira vladu.

Prema Ustavu Grčke, ako pregovori o koaliciji ne uspiju, predsjednik imenuje privremenog premijera, koji će voditi zemlju do ponovljenog glasanja.

Izvor: Agencije