FED: Era niskih neutralnih kamatnih stopa i dalje traje

Njujorški FED je krajem 2020. prestao s objavljivanjem indeksa zbog pandemije korona virusa, koja je izazvala visoku inflaciju i zadala udarac globalnoj ekonomiji.

Neutralna ili prirodna kamatna stopa, poznata kao R-Star, ne usporava i ne stimulira privredu (EPA)

Predsjednik njujorškog FED-a John Williams izjavio je kako era niskih neutralnih kamatnih stopa u svijetu, uprkos inflaciji zbog pandemije korona virusa, i dalje traje

Neutralna ili prirodna kamatna stopa, poznata kao R-Star, ne usporava i ne stimulira privredu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Williams, glavni intelektualni tvorac koncepta R-Star, rekao je da će njujorški FED od danas ponovo izdavati procjenu neutralne kamatne stope i ažurirati je na kvartalnom nivou.

Prije pandemije je indeks R-Star bio nizak, što je omogućavalo FED-u da drži referentnu kamatnu stopu na relativno niskom nivou.

Udarac globalnoj ekonomiji

Njujorški FED je krajem 2020. godine prestao s objavljivanjem ovog indeksa zbog pandemije, koja je izazvala visoku inflaciju i zadala udarac globalnoj ekonomiji.

Era veoma niskih neutralnih kamatnih stopa i dalje traje, nema dokaza da se ona završava, kazao je Williams na skupu u Washingtonu.

Williams procjenjuje da je R-Star u prvom kvartalu 2023. godine bio oko 0,5 posto, što je slično kao u periodu prije početka pandemije.

Nakon prvog kvartala pala je malo ispod nule, dodao je predsjednik njujorškog FED-a.

Williamsovi komentari sugeriraju da bi FED nakon obaranja trenutno visoke inflacije mogao nakon nekog perioda vratiti se niskim referentnim kamatnim stopama.

Izvor: Agencije